Βοριάδες, αρκετό κρύο και πολύ περιορισμένος υετός


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα ενισχυθεί, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της έντασης των ΒΑ ανέμων, οι οποίοι θα φθάσουν στο Ιόνιο τα 6 και στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και στα ανατολικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά), οι οποίες θα είναι γενικά ασθενείς. Το Σάββατο (18/1), λίγες βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια, το κεντρικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Την Κυριακή (19/1), ο καιρός θα είναι αρκετά κρύος με ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β 4 με 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (20-21/1), ασθενείς τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Τετάρτη (22/1), γενικά, δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 20


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά). Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στην ορεινή Κρήτη. Άνεμοι ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 11 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 10 βαθμούς.

42 σχόλια:

  1. Το πλέον σκληρό του πρόσωπο δείχνει, εξάλλου, ο χειμώνας από την Αραβική Χερσόνησο ως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου τις τελευταίες μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 160 άνθρωποι από χιονοστιβάδες, δριμύ ψύχος και πλημμύρες, όπως επισημαίνει το Accuweather, που επικαλείται και ρεπορτάζ του Associated Press. H κακοκαιρία ξεκίνησε με καταιγίδες από την ανατολική Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν για να φτάσει ως το νότιο Ιράν. Σε τμήματα της Μέσης Ανατολής καταγράφηκαν 25 με 75 χιλιοστά βροχής και πιο συγκεκριμένα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 60 χιλιοστά και στην πρωτεύουσα Μουσκάτ του Ομάν 40 χιλιοστά.

    Περιοχές από την Ντόχα του Κατάρ ως το Ντουμπάι και το Μουσκάτ δέχονται 75 με 150 χιλιοστά βροχής όλο τον χρόνο. Πολλές ήταν και οι πλημμύρες στον Περσικό Κόλπο, όπου τέσσερις άνθρωποι πέθαναν στο νότιο Ιράν, ενώ διασώθηκαν 3.000 και καταστράφηκαν 2.500 σπίτια. Οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν, όμως, στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, όπου έπεσαν 186 χιλιοστά βροχής, όταν ο ετήσιος μέσος όρος είναι 119.

    Πυκνές ήταν, όμως, και οι χιονοπτώσεις τόσο στο Πακιστάν, όπου σκοτώθηκαν 121 άνθρωποι από χιονοστιβάδες (οι 76 στο Κασμίρ), όσο και στο Αφγανιστάν, όπου πέθαναν 39 άτομα από τις χιονοθύελλες, αλλά και τέσσερα από το δριμύ ψύχος, ενώ 300 σπίτια καταστράφηκαν.
    https://www.accuweather.com/en/winter-weather/potent-winter-storm-turns-deadly-as-it-wreaks-havoc-across-the-middle-east/661478
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράξενος καιρός...μακάρι να οδηγήσει αυτό το παρατεταμένο κρύο σε μια δυνατή ψυχρή εισβολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλυτερα σε μια ηπια ψυχρη εισβολη χωρις ακραια φαινομενα...

      Διαγραφή
  3. Αυτό που δείχνουν τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων κ κυρίως ο Αμερικάνος για τα τέλη του μήνα είναι πραγματικά φοβερό!
    Είναι πολύ νωρίς ακόμη βέβαια αλλά πάλι θα το πω κ ας έχει μαλιάσει η γλώσσα μού.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βάλουν καλά χιόνια τα ορεινά της δυτικής Πίνδου μέχρι τα τέλη του μήνα κ αυτό επιβεβαιώνετε κ σήμερα από τον Ευρωπαίο στην εκτίμηση υετού κ όλο το τελευταίο 10ημερο η τάση είναι η ίδια.
    Άντε λοιπόν να δούμε αν θα γίνει η αρχή μετά τις 24 του μήνα πρώτα από τη δυτική ΒΔυτική χώρα έτσι ώστε στις αρχές Φλεβάρη να καταλήξει προσήνεμος χιονιάς όπως τα βλέπει κ ο Χριστόδουλος συνεχώς από τα σημάδια της φύσης που παρακολουθεί καθημερινώς.
    Είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα κ πάντα το τονίζω αυτό πρώτος,όμως όταν σε έναν μέτριο χειμώνα βλέπεις τέτοια μωβ χρώματα να κατεβαίνουν από τα βόρεια καρφί προς τη χώρα σου δε μπορείς σαν καιρόφιλος να μην ενθουσιαστείς έστω κ αν στο τέλος αποδειχθεί ένα όνειρο απατηλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη αυτό συμβαίνει συνέχεια φέτος. Μετά τις 150 ή 200 ή 300 ώρες τα μοντέλα προβλέπουν κακοκαιρία. Δεν έρχεται τίποτα όμως. Ο χειμώνας αυτός μου θυμίζει το καταραμμένο 2007. Πάντως ο κος Ζιακόπουλος έχει εξηγήσει γιατί τα μοντέλα σε βάθος χρόνου "δείχνουν¨ πιο εύκολα μεσημβρινή κυκλοφορία. Καλό βράδυ σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Χαρακτηριστικά παραδείγματα όσων λες είναι οι βροχές που προβλέπονταν για αυτή την εβδομάδα για την Αττική πριν μερικές μέρες και δεν ήρθαν, όπως και τα χιόνια στη (βορειο)δυτική Ελλάδα για το διάστημα 20-23/1 που δυστυχώς τα "εξαφάνισαν" κι αυτά τα μοντέλα. Βέβαια, επικρατεί το ίδιο κρύο, όπως και την περίοδο των Χριστουγέννων, που σταδιακά οδήγησε στη Ζηνοβία και μετά στον Ηφαιστίωνα στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020. Εκείνο νομίζω, όμως, ότι ήταν και το πιο δυνατό διάστημα του χειμώνα, άσχετα αν κάνει κάποιες αναλαμπές, όπως συνέβη και πέρσι στα τέλη Φλεβάρη.

      Και πέρσι και το 2017 το πολύ κρύο το έκανε από τις 25 Δεκέμβρη ως τις 10 Γενάρη και μετά ο χειμώνας άρχισε να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Όμως, στην Ελλάδα ο χειμώνας δεν είναι ανύπαρκτος. Μπορεί να μην χιόνισε παντού, όμως είχαμε κρύο, παγετό και αρκετές βροχές από τα μέσα Νοέμβρη ως τα τέλη Δεκέμβρη, οπότε και γύρισε σε πιο χειμερινό το σκηνικό. Απλά, λόγω της κλιματικής αλλαγής ο καιρός αργεί να... αλλάξει τα τελευταία χρόνια και για αυτό βλέπουμε μεγάλα σερί διαστήματα με νοτιάδες (Νοέμβρης - τέλη Δεκέμβρη) και βοριάδες (μέχρι σήμερα) και σαρώνουν η γρίπη και οι ιώσεις.

      Ανύπαρκτος είναι ο χειμώνας στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στη Ρωσία και την ευρύτερη αρκτική περιοχή, που είναι και αυτή που ρυθμίζει κατά το ήμισυ το παγκόσμιο κλίμα. Αυτό είναι το ανησυχητικό, ότι εκεί έχουν σερί θερμούς χειμώνες και όσο συμβαίνει αυτό τόσο θα προελαύνει η κλιματική αλλαγή ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα.

      Κι επειδή το χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής είναι η εμμονή, αν έρθει ψυχρή εισβολή είναι πιθανότερο δυστυχώς να αφορά πάλι τη νοτιοανατολική Ελλάδα, παρά τη βορειοδυτική, όπου τα χιόνια έχουν λείψει και χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Απλά κανείς δεν ξέρει αν οι ψυχρές εισβολές θα είναι με θυελλώδεις βοριάδες όπως πέρσι τον Φλεβάρη (13-17/2 και 23-25/2), αλλά και τον Μάρτη (13-17/3 και 25-30/3) - προσέξτε σύμπτωση στις ημερομηνίες. Η εμμονή της κλιματικής αλλαγής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Και μιας και ο λόγος για την κλιματική αλλαγή, τα οικονομικά σοκ από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών συνιστούν μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών κρατών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον οίκο Moody's. Ανάμεσά τους είναι το Βιετνάμ, η Αίγυπτος, το Σουρινάμ και οι Μπαχάμες, που μπορεί να δουν μεγάλες περιοχές τους να βυθίζονται στο μέλλον.

      H επιστήμη για το κλίμα θεωρεί ότι τα επίπεδα της θάλασσας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για δεκαετίες, οδηγώντας όλο και πιο συχνά σε φυσικές καταστροφές, όπως κυκλώνες, πλημμύρες και καταιγίδες με μεγάλα κύματα. "Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από το χαμένο ΑΕΠ, τις καταστροφές περιουσιακών στοιχείων, τις απώλειες ζωής, τα προβλήματα υγείας και την αναγκαστική μετανάστευση, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ωκεανών θα είναι άμεσες" σύμφωνα με τη Moody's.

      "Θα υπάρξει επίσης υπονόμευση των επενδύσεων στις ευάλωτες περιοχές, με τη γεωργία, τον τουρισμό και το εμπόριο να απειλούνται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, ειδικά σε χώρες όπου τμήματά τους θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν, όπως οι Φιλιππίνες, τα νησιά Φίτζι και οι Μαλδίβες" εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.

      Εκτεθειμένες είναι και οικονομίες όπως της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, αλλά επειδή έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, μάλλον δεν θα επηρεαστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα, καταλήγει η Moody's.
      https://www.reuters.com/article/us-climate-change-moody-s-sovereign/rising-sea-levels-threaten-sovereign-credit-ratings-moodys-idUSKBN1ZF0H1?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  4. NW Pindos
    Για τα ΒΔ τμήματα της χώρας και την Ήπειρο υπάρχει κάποια μακροπρόθεσμη σε ότι αφορά την τάση του καιρού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανομβρία, το μόνο σίγουρο φίλε μου.
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα, επικρατεί ήδη ο καιρός που απεχθάνομαι τον χειμώνα. Τσάμπα κρύο, ξεροβόρι που κάνει το κρύο διαπεραστικό και ανυπόφορο και καιρική απραξία. Κάτι σαν τα μελτέμια του καλοκαιριού μόνο που αυτά έχουν ρόλο και ανακουφίζουν από τη ζέστη. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, χόρτασε το μάτι μου μπλε κατεβασιές εκεί στο τέλος του μήνα... Πού είναι οι καλές εποχές της προηγούμενης δεκαετίας που αυτά τα μπλε που βλέπαμε 1 εβδομάδα πριν εμείς οι εντελώς άσχετοι για κάποιο περίεργο λόγο κατέβαιναν κιόλας και νομίζαμε ότι είχαμε μάθει τον καιρό; Πάνε αυτά... Πάντως, μετά το 15νθημερο των εορτών, εκεί, στο τέλος του μήνα φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δεύτερη ευκαιρία μας. Πολλές ευκαιρίες δεν έχουμε στην Ελλάδα με τους σύντομους χειμώνες μας, οπότε προσευχηθείτε γιατί αυτά τα μπλέ δεν έχουν μπέσα. Μπορεί να τραβήξουν από Ιταλία μέχρι Αφγανιστάν, οπότε cross fingers και βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Βαγγέλη,τα μπλε μωβ δεν έχουν μπέσα κ μακάρι να μας έρθουν κ να μας χαρίσουν κάποιες ωραίες στιγμές γιατί όπως είπες οι χειμώνες πια κρατούν λίγο κ ειδικά φέτος το πανηγύρι βλέπω να λήγει πριν καν ξεκινήσει καλά καλά κ έτσι έστω κ αυτά τα ξεσπάσματα,αν τα κάνει θα είναι σωτήρια.

      Διαγραφή
    2. Άποψη μου, μην τρέχετε τα μοντέλα μετά τις 120 ώρες για να ζείτε στην πραγματικότητα.
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Τα μπλε και τα μωβ εμφανίζονται στα μοντέλα στους χάρτες των 850hPa εδώ και ένα μήνα σε χρονικό διάστημα 10-15 περίπου ημέρες μετά από την εκάστοτε τρέχουσα ημερομηνία. Και συνεχώς (με... αξιοζήλευτη συνέπεια) μετατοπίζονται προς τα πίσω (χρονικά) ή προς τα ανατολικά (χωρίκα). Γι'αυτό δεν μιλάω τόσο καιρό και απλά περιμένω να δω τι θα μας φέρει ο καιρός. Και για τον ίδιο λόγο έγινε ο.. χαμούλης με τον Μαρουσάκη του OpenTV που βιάστηκε για τον... φοβερό χιονιά στις 21-24/01, που τελικά δεν θα μας ακουμπήσει και θα μας μείνει το ξεροβόρι.

      Αν είναι να έρθει κάτι καλό, ακόμα και ο ... Lambros Georgiou - με το ανοιχτό προφίλ στο fb - Θα βγει από το καβούκι του! (πού τον ξετρύπωσες ρε Μιχάλη;)


      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    4. Χαχαχα Χρήστο παρακολουθώ το metar.gr κ βλέπω τη χαρακτηριστική φωτό του Λαμέρα κ λέω "τι γίνεται εδώ?"
      ΜΙΧΑΛΗΣ

      Διαγραφή
  6. για να δούμε αν η προαίσθηση μου πέσει μέσα πως θα γυρίσει ο τροχός για μετά τις 20 γενάρη.το λέω διότι τα σημάδια των καιρικων μοντέλων δείχνουν σιγά-σιγά πως η προαίσθηση μου πέφτει έξω.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία λίγο άσχετη ερώτηση. Ο φίλος μας ο Λαμέρας, όπως είδα μόλις στη σελίδα του metar στο facebook, υπογράφει εκεί ως Lampros Georgiou. Έχει την ίδια φωτό προφίλ κ εκεί, όπως εδώ στο blog του κυρίου Ζιακόπουλου! Είναι κάποια μπλόφα, κάποιο καλλιτεχνικό ή απλά δε θέλει να αποκαλύψει το όνομά του? Καλοπροαίρετα ρωτάω, επειδή λίγο ... φοβήθηκα!!
    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μη φοβάσαι τίποτα, αγαπητέ Μιχάλη, και άσε τον καθένα μας να υπογράφει όπως θέλει, χωρίς να αποκαλύπτεται.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να είναι κάποιος Κύπριος, καθότι το επίθετό του είναι σε γενική, είναι και μελαχροινός...

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?v=y8I7AeVHvRE

      Διαγραφή
  8. Ελπίζουμε για κάτι καλό προς το τέλος του μήνα κ μετά ο χειμώνας έχει δρόμο ακομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιακοί στρόβιλοι Von Kármán εμφανίστηκαν σήμερα στο Βόρειο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε το ΕΑΑ/meteo.gr.

    Οι στρόβιλοι αυτοί δημιουργούνται σε ένα ρευστό όταν η ροή διακόπτεται από κάποιο αντικείμενο. Στην περίπτωση της ατμόσφαιρας, η οποία θεωρείται επίσης ρευστό, οι στρόβιλοι Von Kármán δημιουργούνται στις υπήνεμες πλευρές μεγάλων ορεινών όγκων, οι οποίοι παρεμβάλλονται στην μεγάλης κλίμακας ροή του αέρα (άνεμος). Καθώς τα σύννεφα, καθοδηγούμενα από τον άνεμο, συναντούν έναν ορεινό όγκο, εξαναγκάζονται να κινηθούν περιμετρικά αυτού, δημιουργώντας στην υπήνεμη πλευρά του εντυπωσιακούς στροβίλους που διατάσσονται σχεδόν παράλληλα και έχουν αντίθετη φορά περιστροφής.

    Στη χώρα μας, οι στρόβιλοι Von Kármán παρατηρούνται συνηθέστερα κατά τη ψυχρή περίοδο του έτους. Ειδικότερα, η επικράτηση βορείου ρεύματος στο Αιγαίο, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες, ευνοεί την εμφάνιση των εντυπωσιακών αυτών νεφικών σχηματισμών στην υπήνεμη πλευρά της Σαμοθράκης, όπου το όρος Σάος (1611 m) δρα ως εμπόδιο στην κίνηση των νεφών.
    Πηγή: meteo.gr
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέτοιες κωλοτούμπες που κάνει ο τζίφος σε κάθε τρέξιμό τού,ούτε ο ποδοσφαιριστής
    Αφρικανός Αρούνα Μπαμπαγκίντα του Ολυμπιακού για όσους τον θυμούνται δεν έκανε που ήταν ο μετρ της κωλοτούμπας σε κάθε γκολ που πετύχαινε!
    Άντε να δούμε τι θα δούμε στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δικαιολογημένη η οποία γκρινια υπάρχει από όλους τους φίλους του μπλογκ για τα τερτίπια του φετινού χειμώνα,όμως πιστεύω ότι ήμουν αρκετά ξεκάθαρος από την πρώτη φορά που έγραψα τις εκτιμήσεις μου(Και όχι φυσικά προβλέψεις)από πολύ νωρίς μάλιστα,ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πολλά στον επερχόμενο χειμώνα,καθώς όλα τριγύρω μας"ουρλιαζαν"για κάτι τέτοιο.
    Φυσικά για άλλες περιοχές της χώρας, τα πράγματα κύλησαν καλύτερα από το αναμενόμενο και σε άλλες πολύ χειρότερα.
    Οπωσδήποτε έπεσα και σε λάθη αλλά όπως έχω γράψει πάλι,το φταίξιμο είναι δικό μου και σε αυτό φταίει η λάθος ερμηνεία ή λάθος υπολογισμός εκ μέρους σε κάποια σημάδια της φύσης.
    Ελπίζω να έχουμε αυτές τις 2 αρκετά δυνατές(Πιστεύω όπως τις γιορτες)συγκινήσεις που δείχνουν τα σημάδια για τις ημερομηνίες που έγραψα και να αποζημιωθούν όσοι μέχρι στιγμής έχουν το μεγαλύτερο παράπονο και δικαιολογημένα.
    Στην περιοχή μου τώρα τα χιόνια δεν λένε να λιώσουν εντελώς και σε πολλά σημεία υπάρχει ακόμη άφθονο χιόνι.
    Αυτόν που πρέπει να συγχαρούμε ιδιαίτερα εκτός από τον Βαγγέλη τον Σπανό που δεν διστάζει να βουτήξει στα πολύ κρύα νερά,είναι επίσης ο φίλος μου ο Αποστόλης ο οποίος όπως σας είχα ξαναγραψει,ανέβαινε συνέχεια στον Κιθαιρώνα, αλλά από τότε που του έμαθα το υπέροχο βουνό, τον Ελικώνα,δεν τον αποχωρίζεται με τίποτα.
    Τι έκανε και αξίζει πολλά συγχαρητήρια;
    Την Δευτέρα που μας πέρασε, ανέβηκε στην κορυφή του Ελικώνα ολομόναχος και με το χιόνι να ξεπερνά σε πολλά σημεία τα 2,5 μέτρα.
    Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μου έδειξε εχθές περνώντας απο Την δουλειά μου,με έκαναν να ζηλεύω πολύ.
    Ούτε λόγος φυσικά να τον"μαλωσω",μόνο του είπα να μην το μάθει η γυναίκα του γιατί αλίμονό του....καθώς δεν έχει ούτε 4 μήνες που έκανε εγχείρηση καρδιάς και όμως το θηρίο ανέβηκε ολομόναχος .
    Μπραβο το.
    Χρόνια πολλά στον Αντώνη Καραβατακη και σε όλους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η ορειβασία είναι σαφώς πιο δύσκολη και επίπονη από τη - μη αγωνιστική - κολύμβηση Χριστόδουλε. Χρόνια πολλά και από εμένα στον Αντώνη Καραβατάκη και στον Θάνο Κοτταρά.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα από την ανεμοδαρμένη κ κρύα Μυτιλήνη! Φίλε χριστοδουλε σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σου! Μακάρι τέλη Γενάρη να έχουμε έναν χιονιά στο νησί, γιατί τα φώτα που μας χιόνισε περιορίστηκε στα βόρεια του νησιού,με μέτρια ένταση κ εδώ στα νότια μας ήρθε ακόμη ασθενέστερος.Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για φέτος μέχρι στιγμής είναι η έλλειψη βροχών.Μου τα λέγε κ ο πατέρας μου,που είναι 70 χρονών,μην περιμένεις για φέτος τα περσινά νερά.Καλο βράδυ σε όλους τους φίλους του μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, φίλε μου!
      Και βέβαια χρόνια πολλά σε όλους που σήμερα γιορτάζουν.

      Διαγραφή
  13. χρόνια πολλά στον Αντώνη, στις Θάνιες, τις Αθανασίες και τους Θανάσηδες, σε λίγα λεπτά. κανέναν παράπονο Χριστόδουλε, εμείς χρωστάμε στη Γη και τον Καιρό, τους έχουμε αλλάξει τις θερμοκρασίες και τις συνήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ ζιακοπουλε! Βαγγέλη Σπάνε να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έτη πολλά και ευλογημενα σε όλους τους εορτάζοντες ουσες υγεία εύχομαι
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν πάντα με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σίγουρα φίλε Βαγγέλη είναι πολύ επίπονη η ορειβασία ειδικά όταν είναι σε αυτές τις συνθήκες και μάλιστα όταν είσαι μόνος σου.
    Το ίδιο ισχύει και για την κολύμβηση που τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν οι συνθήκες είναι όπως πέρυσι που ο χειμώνας ήταν σκληρός και πολύ κρύος
    Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζεις τα όρια σου,αρκεί να πέρνεις και τα απαραίτητα μέτρα.
    Εγώ, παρότι "ψαράκι" και το υδάτινο περιβάλλον με "ανεβάζει" υπερβολικά,εκεί που νιώθω δυνατός και ατρόμητος,είναι όταν πατάω στις κορυφές των βουνών.
    Η απέραντη θάλασσα από κορυφές και ο ωκεανός στον απέραντο γαλάζιο του ουρανού,τινάζει στα ύψη την ηδονή που κατακλύζει το κορμί μου και η ψυχή μου πλέει σε πελάγη ευτυχίας.
    Έχει απόλυτο δίκιο ο Νίκος Παππας που λέει ότι χρωστάμε πολλά στην γη ,που ενώ εμείς της έχουμε αλλάξει τον αδοξαστο,εκείνη συνεχίζει απλόχερα να μας δίνει ότι ακριβώς χρειαζόμαστε για να πορευτούμε ψυχή τε και σώματι.
    Θα βρει λοιπόν τον τρόπο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση της, μόνο που θα "πονεσουμε"και εμείς πολύ όπως πονάει και εκείνη.
    Η παροιμία είναι σαφής:Ότι κάνει η γίδα στο πουρνάρι,κάνει και το πουρναρι,στης γίδας το τομάρι.
    Έτσι ακριβώς είναι,η δράση πάντα φέρνει αντίδραση φίλοι μου.
    Μόνα ζυγα δικά μας, δεν γινεται.
    Όταν κάνεις το"κεφι" σου,μετά υπομενεις και την τιμωρία σου.
    Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα,όποτε....αναμένουμε...
    Καλό βράδυ σε όλους σας.
    Χρόνια πολλά στον Θάνο απο την Ρόδο και σε όλους-ες τους εορτάζοντες-ζουσες για την ονομαστική τους εορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα, χρόνια πολλά στον Αντώνη της παρέας και σε όλους τους αναγνώστες και φίλους του μπλογκ που γιορτάζουν 17 και 18 Ιανουαρίου. Σαν σήμερα, το 1996 με χιονόπτωση στον Παλάσκα, κάναμε έλεγχο ρούχων και εξάρτησης και αλλάζαμε ενδυμασία, με τα εσώρουχα στην πλατεία δίπλα από την μονάδα των ΜΥΚ.
    Τρις ημέρες ψοφόκρυο, πριν την αναχώρηση για το κέντρο εκπαίδευσης στον Πόρο, όπου συνεχίστηκε η κακοκαιρία με κρύο και βροχοπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παιδιά, χίλια ευχαριστώ για τις ευχές όλους σας. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας (Και με πολλές καιρικές εκπλήξεις για τον καθένα μας ξεχωριστά). Φιλιά από τη βροχερή χθες κ φουλ συννεφιασμένη σήμερα Ρόδο
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και από μένα Θάνο. Να είσαι πάντα καλά.
      Οι ίδιες ευχές απευθύνονται και σε όλους τους φίλους του μπλογκ που σήμερα γιορτάζουν.

      Διαγραφή
  20. Αν κατάλαβα καλά λοιπόν ,ο αντικυκλώνας στην βορειοδυτική Ευρώπη θα φτάσει τα 1050 hpa κάτι που είχε γίνει πάλι το 1907. Οπότε δεν έχουμε κλιματική αλλαγή. Καλύτερα να το πω,ότι συμβαίνει τώρα εάν έχει παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν δεν είναι αποτέλεσμα αυτής και είναι λόγος για να την αμφισβητήσουμε. Το διάβασα καλα? Ο κος Κολυδάς το έγραψε στο twitter. Καλημέρα σε όλους.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον κ.Κολυδά στο ότι δεν έχουμε κλιματική αλλαγή.
      Αυτό που έχουμε είναι κλιματική κρίση που τη δημιούργησαν οι άνθρωποι με την αλαζονεία, την απληστία και την άγνοιά τους.

      Διαγραφή
  21. Χρόνια πολλά κ καλά στον Θάνο του μπλογκ όπως κ στον Αντώνη για εχθές,ότι επιθυμούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα, παραθέτω ένα απόσπασμα ενός ενδιαφέροντος άρθρου, αναρτημένου στην ιστοσελίδα: https://epirusgate.blogspot.com/, σχετικά με το τοξικό νέφος που έχει "πνίξει" τα Βαλκάνια, εξαιτίας της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιείται ως μέσο θέρμανσης.

    Στην καρδιά του χειμώνα τα Βαλκάνια ασφυκτιούν μέσα σε ένα πηχτό τοξικό νέφος.

    Το Σαράγεβο, η Πρίστινα, το Βελιγράδι και τα Σκόπια ασφυκτιούν. Ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του στα Βαλκάνια και μαζί του έχει εγκατασταθεί ένα πηχτό τοξικό νέφος που τροφοδοτείται από την καύση κάρβουνου και ξύλου που ζεσταίνουν τους κατοίκους που δεν έχουν τους πόρους για να χρησιμοποιήσουν καθαρότερες μορφές ενέργειας. Το τελευταίο διάστημα, οι πρωτεύουσες της περιοχής βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, ...
    σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual.
    Το Σαράγεβο βρέθηκε την εβδομάδα αυτή στην πρώτη θέση, πριν από το Ουλάν Μπατόρ και την Ντάκα. Το Βελιγράδι κατέλαβε την όγδοη θέση.
    «Η Σερβία πνίγεται. Είδε κανείς τον υπουργό (Περιβάλλοντος);», ήταν πριν από λίγες ημέρες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Blic, την ώρα που η σερβική πρωτεύουσα πάσχιζε να αναπνεύσει μέσα σε σύννεφο άσπρου καπνού. Στα Βαλκάνια, η κοινή γνώμη αρχίζει να δυσφορεί και να καταγγέλλει την απραξία των πολιτικών.
    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 20% των πρόωρων θανάτων σε 19 πόλεις των δυτικών Βαλκανίων.
    Τα αίτια είναι ποικίλα: λιγνιτικοί σταθμοί, βιομηχανίες, απαρχαιωμένοι στόλοι αυτοκινήτων, έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς...
    Όμως το χειμώνα, η οικιακή θέρμανση με ξύλο ή κάρβουνο, έως και λάστιχα αυτοκινήτων ή πλαστικά απορρίμματα, απελευθερώνουν μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ακριβή σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 500 ευρώ και όπου λίγοι έχουν πρόσβαση στην κεντρική θέρμανση: σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, περισσότεροι από το 60% των κατοίκων των δυτικών Βαλκανίων χρησιμοποιούν στερεά καύσιμα.........

    Η συνέχεια του άρθρου εδώ:https://epirusgate.blogspot.com/2020/01/blog-post_695.html

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ευχαριστώ πολύ όλους τους φίλους του μπλογκ ,για τις ευχές τους! Χρόνια πολλά στον Θάνο κ φυσικά σε όλες κ όλους τους εορτάζοντες.Στα του καιρού,οι τελευταίες ημέρες θα έλεγα είναι ίδιες,με αυξομειώσεις,στην ένταση του βοριά. Ξεροβορι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννης από την Μυτιλήνη19 Ιανουαρίου 2020 στις 2:57 μ.μ.

    Χρόνια πολλά στον Αντώνη Καραβατακη και στον Θάνο!! Υγεία και ότι επιθυμείτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μια απορία προς τον μετεορολόγο της σελίδας.μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς γίνεται αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες από χθες να δημιούργούνται πάνω από τα Βαλκάνια χωρίς να εισάγωνται από άλλες περιοχές;πως προκύπτει το περίεργο φαινόμενο?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή