Υπό την σκέπην αντικυκλώνα επί πενθήμερον!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή), οι υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου θα επεκταθούν ανατολικότερα με αποτέλεσμα στη χώρα μας να επικρατήσει καλοκαιρία. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο Πέλαγος θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 14 ως 17 βαθμούς. Επισημαίνεται, πάντως, ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Το Σαββατοκύριακο (1-2/2) θα είναι ανοιξιάτικο με ήλιο σχεδόν παντού, ανέμους το πολύ 5 μποφόρ και θερμοκρασίες οι οποίες στα νότια θα αγγίξουν τους 20 βαθμούς. Στα αρνητικά του καιρού συμπεριλαμβάνονται οι πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά, οι οποίες συνήθως διαλύονται 1 με 2 ώρες μετά την ανατολή του Ηλίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ηλιοφάνεια, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τόσο τη Δευτέρα (3/2) όσο και την Τρίτη (4/2), αλλά την Τετάρτη (5/2) βαθμιαία ο καιρός θα χαλάσει.  

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ΒΑ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Ακόμα και αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες μέρες, συνηγορούν στο ότι επίκειται ψυχρή εισβολή. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει, όπως λένε. Και θα πέσει ακριβώς ένα μήνα μετά τον Ηφαιστίωνα (6-7/1). Τουλάχιστον, θα έχουν μεσολαβήσει χοντρικά δύο εβδομάδες με καλοκαιρία, με εξαίρεση κάποιες μέρες που είχε κύμα με νοτιά και βορειοδυτικό άνεμο, ο οποίος σήμερα δεν ήταν τελικά τόσο δυνατός στον Σαρωνικό. Από τη χώρα των χιονιάδων (Ελλάδα), να περάσουμε, όμως, στην ήπειρο των πάγων. Την Ανταρκτική, που βιώνει και μία τουριστική έκρηξη τα τελευταία χρόνια, όπως γράφει το Skynews.

    Ενδεικτικά, το περσινό αυστραλιανό καλοκαίρι - τον χειμώνα του 2019 για εμάς, δηλαδή - την επισκέφτηκαν 50 χιλιάδες άνθρωποι, όσοι πηγαίνουν κατά μέσο όρο στην Ντίσνεϊλαντ ημερησίως. Ωστόσο, η γεωλόγος Camilla Nichol εξήγησε στο Skynews ότι αν και έχουν αρχίσει να μπαίνουν κάποιοι κανόνες για τον τουρισμό στην Ανταρκτική, δεν υπάρχει ακόμα περιορισμός για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένες περιοχές με ένα πλοίο και αυτό εγκυμονεί κινδύνους λόγω των παγόβουνων. Είναι διαφορετικό, μάλιστα, να πέσει σε ένα παγόβουνο ένα σκάφος με 30 άτομα πλήρωμα και άλλους 30 επιβάτες, από ένα πλοίο με 1.000 ταξιδιώτες.

    Η Χερσόνησος της Ανταρκτικής (μία περιοχή στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου) είναι το μέρος του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο και η κλιματική αλλαγή απειλεί τους τουρίστες. Όχι μόνο μπορεί να πέσουν σε κάποιο παγόβουνο, αλλά υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν και από πάγους που θα φράξουν ένα κανάλι για παράδειγμα. Για αυτό χρειάζονται καπετάνιοι και ξεναγοί πεπειραμένοι, ειδικά για τις εκδρομές στο Port Lockroy, ένα μέρος της Ανταρκτικής που επισκέφτηκαν 18 χιλιάδες τουρίστες από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Εκεί μπορεί να δει κανείς την αποικία των πιγκουίνων, την πρώτη βρετανική βάση που έχει γίνει τώρα μουσείο, αλλά και τον ουκρανικό επιστημονικό σταθμό, όπου προσφέρεται και δωρεάν βότκα στις γυναίκες, αν αφήσουν το σουτιέν τους πίσω από το μπαρ.
    https://news.sky.com/story/iceberg-risk-to-tourists-experts-fear-titanic-moment-11920853
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Update για την ψυχρή εισβολή έκανε, εξάλλου, το severe-weather, υποστηρίζοντας ότι ο χιονιάς θα φτάσει μέχρι τη Βόρεια Αφρική. Αφού πρώτα περάσει και από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και όχι μόνο τη χερσόνησο την Ιβηρική (όπως μας έλεγε προχθές). Αναφέρει και τη μικρή - για την ώρα - διαφωνία των μοντέλων, με το ευρωπαϊκό να δίνει τη θέση και την κίνηση του αυλώνα πιο δυτικά στην Ευρώπη, ενώ το αμερικάνικο σαφώς πιο ανατολικά.

    Η ψυχρή εισβολή θα αρχίσει την Τρίτη 4/2 από τα ανατολικά τμήματα του βόρειου Ατλαντικού και βαθμιαία θα επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τον Βισκαϊκό Κόλπο (σύνορα Γαλλίας - Ισπανίας στον Ατλαντικό) και τη Γαλλία. Την Τετάρτη 5/2 θα επεκταθεί στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο.

    Ανάλογα και με τη μεταφορά υγρασίας, χιονοπτώσεις θα αναπτυχθούν στο μετωπικό σύστημα στην μπροστινή άκρη της ψυχρής μάζας, Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες χιονιού στις Άλπεις και ίσως και στα δυτικά Βαλκάνια. Φρέσκο χιόνι θα πέσει επίσης στη Γερμανία, την ανατολική Γαλλία, την Τσεχία και την Πολωνία, αλλά και σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Για την ένταση της ψυχρής εισβολής στο ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης θα χρειαστεί να περιμένουμε για 1-2 μέρες ακόμα, όπως λέει το severe-weather, για να δούμε και πώς θα έχει εξελιχθεί μέχρι τότε η πρώτη φάση της στο δυτικό τμήμα της γηραιάς ηπείρου.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/jan30th-update-cold-outbreak-early-february-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αδύναμη μου φαίνεται η διάταξη μετά τις 5 του μηνός.Τι λέτε;
    Ι.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πιστεύω κ βλέπω ότι έρχεται κ πάλι χειμώνας και μακάρι στην περιοχή που είμαι στο Βόλο να μας δώσει χιόνι όπως μας δίνει πάντα τα τελευταία χρόνια! Β.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με το βραδινό τρέξιμο του ευρωπαϊκού που δίνει ακόμα πιο δυτικά τον αυλώνα, κοντά στην Ιταλία και χαμηλό στη Σικελία, παίζει να μην χιονίσει ούτε στα βουνά. Το τρέξιμο του αμερικάνικου, όμως, είναι για να κοιτάς γύρω σου στην παραλία μην εμφανιστεί καμία πολική αρκούδα. Ή έστω αρκτική αλεπού.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά θα χιονίσει στα βουνά και όχι μόνο, με αυτό το σενάριο. Άντε να δούμε που θα κάτσει η μπίλια. Πάντως το ντετερμινιστικό τρέξιμο του αμερικάνου δεν έχει υποστήριξη απο τα ενσάμπλ αλλά και με το ευρωπαικό κάτι δεν μου κολλάει.Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Καληνύχτα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Τρόπος του λέγειν ήταν. Για αυτό έβαλα, άλλωστε, και για πολικές αρκούδες και αρκτικές αλεπούδες. Ήθελα να αναδείξω τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μοντέλα, με το αμερικάνικο να είναι γαλαντόμο και το ευρωπαϊκό φειδωλό. Νομίζω ότι το ευρωπαϊκό είναι πιο αξιόπιστο γενικά και ειδικά στα μακρινά και δεν το λέω αυτό επειδή με βολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε, κι εγώ θέλω χιόνια στα βουνά (το τερπνόν μετά του ωφελίμου). Έχει δίκιο και ο NW Pindos για τη χιονοκάλυψη στην Πάρνηθα, που φάνηκε από πολλά μέρη της Αττικής τις τελευταίες μέρες που καθάρισε η ατμόσφαιρα με τους βορειοδυτικούς ανέμους.
      Β. ΣΠ.

      Υ.Γ: Πάντως, και το αγγλικό μοντέλο (UKMO)συμφωνεί με το αμερικάνικο (να που τα βρίσκουν και σε άλλους τομείς, πέραν της πολιτικής), ενώ το καναδικό (GΕΜ) συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό.

      Διαγραφή
    3. Παρεμπιπτόντως, κατέβασε τις θερμοκρασίες στους -5, -6 και -7 στα 850hPa το ευρωπαϊκό μοντέλο, πλησιάζοντας σε αυτές του αμερικάνικου (-8 και βγάλε...). Ωστόσο, αμφότερα έχουν εκφυλισμένο αυλώνα νομίζω και κυρίως το ευρωπαϊκό. Λογικά οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν όσο περνούν οι μέρες (ήδη το αμερικάνικο τις ανέβασε από -12 που έδινε), ενώ η κίνηση του συστήματος από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά φαίνεται να έχει κλειδώσει.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη,

      το έχουμε ξαναπεί, ο τζίφος είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του :-) (δυστυχώς για εμάς τους χιονόφιλους). Μονίμως σου τάζει τον ουρανό με τα άστρα και στο τέλος σε αφήνει με την γλύκα. Απλά θα περιμένουμε. Πάντως όντως τα ensembles του GEFS (31/01/2020 00Z) έχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους από 05/02 και μετά, παρόλη τη σαφή τάση για μεγάλη βουτιά της Τ τόσο στα 850hPa όσο και στα 500hPa (της τάξης των έως και 20°C). Ο Ευρωπαίος από την άλλη είναι πολύ φειδωλός στα τρεξίματά του έως τώρα (όπως πάντοτε άλλωστε).

      Όπως φαίνεται πάντως, νερά θα έχουμε. Το θέμα είναι με ποια μορφή και το κυριότερο: πού. Πάντως όντως τα βουνά της Δυτικής Ελλάδος είναι να τα κλαις φέτος με την εικόνα που έχουν.

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Υ.Γ. Λαμέρα - ή όπως αλλιώς σε λένε στα social networks :-) - λείπεις από την παρέα!

      Διαγραφή
    5. λετε να ειναι μουφα κακοκαιρια?

      Διαγραφή
    6. 10:20 θα φανεί.......
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  6. NW Pindos
    Πάντως αυτό που συμβαίνει φέτος είναι φοβερό. Η Πάρνηθα συναγωνίζεται σε χιόνι τον Όλυμπο και τα βουνά της Ηπείρου!! Πρέπει να έχει χιονοκάλυψη τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι τώρα. Όσο περνάει ο καιρός τα περιθώρια στενεύουν. Γενάρης χωρίς χιόνια στην Ήπειρο είναι ανέκδοτο. Το χιόνι που έχει τώρα, στις παλαιότερες δεκαετίες το είχε χαλαρά αρχές Οκτώβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα. Φίλε NW Pindos, φέτος είναι μια παράδοξη χρονιά. Ο χειμώνας δεν έχει επισκεφθεί σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης μέχρι τώρα, η ιστορία δεν αφορά την Ελλάδα αποκλειστικά. Η Πάρνηθα έχει πολύ χιόνι γιατί έτυχε και επισκέφθηκαν την Αττική 2 χιονοεισβολές με πάρα πολύ υετό. Προφανώς είναι η εξαίρεση αυτό το γεγονός, όχι ο κανόνας. Όχι ότι η Πάρνηθα δεν βάζει εύκολα χιόνι. Βάζει και παραβάζει όχι όμως σε αυτές τις ποσότητες συχνά (2μ+). Επίσης, άλλες χρονιές εισβάλουν στη χώρα και άλλες κακοκαιρίες που αφορούν και άλλα μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ισοκατανομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στα του καιρού, το σχόλιο του δάσκαλου πετσόκοψε βίαια τα όνειρα των χιονόφιλων. Σαφώς ο δάσκαλος πιστευει στο Ευρωπαϊκό μοντέλο, ή μάλλον θεωρεί λίγες τις πιθανότητες επαλήθευσης του gfs. Το οποίο gfs βγάζει εξαιρετικά σενάρια. Αν θα μπορούσα να βρω κάτι να πιαστώ ως χιονόφιλος (μαζί με την ευχή να πέσει έξω ο δάσκαλος :) ) είναι ότι το gfs επιμένει και ενισχύει το σενάριό του υπό την έννοια ότι πλέον και τα υποσενάριά του συνηγορούν στην ψυχρή εισβολή, ενώ μέχρι χθες δεν το έκαναν. Από την άλλη, το gfs (αλλά και το ευρωπαϊκό σε μικρότερο βαθμό) δεν είναι ότι έχουν σκίσει φέτος (αλλά και πέρυσι και πρόπερσι κλπ :) ) οπότε θέλει υπομονή το πράγμα. Τέλος, σαν στήσιμο παραξεκινάει δυτικά για να αφορά τα προσήνεμα, χωρίς τίποτα να είναι απόλυτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από χρόνια έχουμε Φλεβάρη και απλώς εύχομαι να φλεβίσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεταξύ σοβαρού και αστείου! Διαπίστωση και μόνο... Μερομήνια και σημάδια έδωσαν τα ρέστα τους φέτος σε επαλήθευση! Συγχαρητήρια Χριστοδουλε και πάντα επιτυχίες με αλλά με προβλέψεις για χιόνια και νερά! Και για βραβείο πήρες και το 200% του χιονιού φέτος! Τα ίδια επιτυχημένα μερομήνια περιμένουν και ένα φλεβαριτικο χιόνι! Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Χρήστο,εγώ προσωπικά αφιερώνω τουλάχιστον ένα δίωρο την ημέρα τώρα το χειμώνα για μελέτη σε μοντέλα κ προγνωστικούς χάρτες κ κάπου κάπου μοιράζομαι αυτά που εγώ πιστεύω στο μπλογκ του δασκάλου.
      Όμως επειδή έχω μνήμη κ θυμάμαι πολύ καλά όλα τα σχόλια από καιρό πριν(όπως κ τα δικά μού)αν κάτσει η κακοκαιρία που περιμένουμε από τις 5 του μήνα πρώτα στα δυτικά κ στο τέλος καταλήξει ανατολικά,ο Χριστόδουλος με τα σημάδια της φύσης κ τις εκτιμήσεις του από το περασμένο φθινόπωρο κιόλας,πέφτει μέσα σε ποσοστό 80%.
      Εντάξει δεν είναι κ Θεός να πέσει σε όλες τις ημερομηνίες μέσα αλλά η επιτυχία όλους αυτούς τους μήνες με κάνει κ εμένα που δεν πίστευα σε αυτά να αναθεωρήσω.
      Εύχομαι μόνο να πέσει έξω στα άσχημα που βλέπει από τα μέσα Φλεβάρη κ μετά.
      Στα προγνωστικά τώρα νομίζω ότι το ικανοποιητικό κρύο αρχίζει κ κλειδώνει για όλη τη χώρα κ κυρίως για τα κέντρο βόρεια.
      Υετικά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει που ακριβώς θα "δέσει" ο Αυλώνας αλλά μάλλον θα τείνει να εξελιχθεί ώς συνήθως,δλδ θα ξεκινήσει από τα ΒΔ σαρώνοντας όλη τη χώρα καταλήγοντας προσήνεμος ΒΑ ρεύματος.
      Βέβαια σε 2 με με 3 μέρες θα ξεκαθαρίσει το πράγμα.
      Ένα καλό πενθήμερο πιστεύω θα το έχουμε αλλά από εκεί κ πέρα όλα δείχνουν ήπια πράγματα.

      Διαγραφή
  10. Αμείλικτη δείχνει για την ώρα η επικείμενη ψυχρή εισβολή. Ας ελπίσουμε ότι ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Σήμερα είδα και τα δύο πρώτα λουλουδάκια σε μία αμυγδαλιά στο Θυμάρι, που είχε και πολλά μπουμπούκια έτοιμα να σκάσουν κι αυτά. Φωτογράφισα κι έναν ατροφικό κάβουρα μετά. Έτσι τον λέω εγώ, επειδή είναι τόσο ευάλωτος, που μόνο αν κρύβεται κάτω από άδεια κοχύλια στον βυθό, μπορεί να επιβιώσει από τους θηρευτές του. Η επιστημονική του ονομασία είναι inachum phalangium.

    Παρεμπιπτόντως, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο στην Αυστραλία, καθώς μία περιοχή νότια της πρωτεύουσας Καμπέρα, όπου ζουν 400 χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως μεταδίδει το BBC. Οι φλόγες έχουν κάψει ήδη 18.500 εκτάρια γης και υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η καταστροφή του 2003, όταν στα προάστια της Καμπέρα είχαν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί 500 και είχαν γίνει στάχτη 470 σπίτια.

    Με τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς οι φωτιές μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες και η χειρότερη όλων βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από το κοινοβούλιο της αυστραλιανής πρωτεύουσας. Έκλεισε, μάλιστα, και το αεροδρόμιο της Καμπέρα την περασμένη Πέμπτη, όταν σκοτώθηκαν και τρεις πυροσβέστες από τη συντριβή του ελικοπτέρου τους. Συνολικά 33 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον Σεπτέμβριο του 2019, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και πάνω από 11 εκ. εκτάρια γης έχουν καεί.
    https://www.bbc.com/news/world-australia-51320333
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιδού και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για τον Φεβρουάριο από τον Βασίλη Πανάκογλου στο e-meteolarissa.blogspot.com. Για την Ελλάδα οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, οι βροχές περισσότερες από τον μέσο όρο και οι ψυχρές εισβολές στις αρχές και τα τέλη του μήνα.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/01/2020_31.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως φαινεται και σημερα, σε πρωτη φαση στην εισοδο του αυλωνα οι θερμοκρασιες στα 850hpa θα ειναι απαγορευτικες για χιονια στα πεδινα τουλαχιστον της νοτιας χωρας. Φαινεται ομως (κυριως στο αμερικανικο μοντελο) στις 7 του μηνα και αφου ο αζορικος αντικυκλωνας θα κραταει γερα την θεση του, μια τραφ στην περιφερεια του αυλωνα να κατηφοριζει στην ελλαδα και να ειναι αυτη που θα δωσει τις θερμοκρασιες και τον υετο που χρειαζομαστε. Παντα οπως φαινεται στους χαρτες σημερα. Οπως και οτι δεν φαινετσι καποιο σοβαρο δυναμικο αιτιο τουλαχιστον για την ωρα. Μονο οι κλασικες συγκλισεις και ο υετος βορειου ρευματος. Ιδωμεν! Αλεξανδρος μητσης. Κερατεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κακοκαιρια μικρης διαρκειας κ μετα ξανα ανοδος θερμοκρασιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με θεαματική βουτιά της θερμοκρασίας με τα σημερινά δεδομένα.τα -8 και -10 στα 850hpa στο προσκήνιο.

      Διαγραφή
  14. Παιδιά θερμή παράκληση(ο δάσκαλος βέβαια πρέπει να το γράψει κ νομίζω επιβάλλεται),καλά κάνετε κ γράφετε σχόλια στο μπλογκ αλλά προσωπικά το πλήθος ανώνυμων σχολίων κ οι "ξερές" μονολεκτικές ερωτοαπαντήσεις τύπου θα χιονίσει στα πεδινά η μόνο στα βουνά η μούφα θα είναι η κακοκαιρία κ άλλα τέτοια χωρίς καμία αιτιολόγηση κ πάει λέγοντας η ανώνυμη στιχομυθία,νομίζω δεν έχει κανένα νόημα κ δε βγάζει πουθενά.
    Ένα όνομα κ επώνυμο κ μάλιστα με επίσημο λογαριασμό κ μια συζήτηση μεταξύ μας με αιτιολόγηση,πιστεύω θα ήταν το καλύτερο για το μπλογκ.
    Μη χαλάμε εντελώς το επίπεδο που έχει φτάσει μέχρι σήμερα τούτη η σελίδα-μετεωπαρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ τους φίλους για τα καλά τους λόγια.
    Φίλε Χρήστο Παπαηλια,φυσικά και δεν είναι μερομηνια οι οποίες εκτιμήσεις μου για τα μελλούμενα,αλλά το αποσταλαγμα όλης της παρατήρησης και μελέτης πολλών ετών,σε φυτά και ζώα και οι οποίες αστοχίες μου οφείλονται καθαρά στη μη σωστή ερμηνεύσή τους από εμένα.
    Ο φίλος σου ο μοναχός(γέροντας ισως;)σίγουρα πρέπει να είναι 1-2 επίπεδα πάνω από εμένα,αφού πέφτει μέσα στις ημερομηνίες και καλό είναι να τον ακούς.
    Φίλε από Καρδίτσα,όλα τα ζωντανά πλάσματα και φυσικά και τα πουλιά μπορούν άνετα να καταλάβουν την κάθε αλλαγή του καιρού.
    Αυτό φαίνεται από το πέταγμα τους,τις φωνές τους και την κατεύθυνση που ακολουθούν κάθε φορά.
    Σε φίλους του μπλογκ που μιλάμε,την περασμένη εβδομάδα τους είπα ότι θα έχουμε αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες,καθωςχτα αγαπημένα μου γεράκια τι έδειχναν καθαρά.
    Ένας εξ αυτών μου είπε μετα την πρόσφατη κακοκαιρία,ότι έπεσαν έξω αφού στην περιοχή μου δεν έβρεξε.
    Τα γεράκια όμως δεν έπεσαν έξω, καθώς"έπιασαν" την αλλαγή του καιρού γιατί Ναι μεν έβρεξε ελάχιστα και μόνο στα δυτικά τμήματα του Ελικώνα πήρε καλύτερη βροχή,αλλά μετά από ένα μήνα με κρύα και παγωνιες,ήρθαν επιτέλους υψηλές θερμοκρασίες,ελάχιστες και μέγιστες.
    Αυτήν την αλλαγή είδαν τα γεράκια και το έδειξαν καθαρά.
    Είχε ρωτήσει πριν καιρό,ο φίλος Βαγγέλης.Κ,εάν η φύση έχει την γνώση και την σοφία να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί στο καιρικό μέλλον.
    Κατά εμένα,φυσικά φίλε μου αλλά και λοιποί φίλοι,η φύση και όλα τα πλάσματα της γνωρίζόυν τι ακριβώς έρχεται και το δείχνουν ξεκάθαρα,αλλά που να τό καταλάβουμε εμείς εφόσον κάθε μέρα αργά αλλά σταθερά απομακρυνομαστε από αυτην;
    Και φυσικά νομίζοντας ότι όλα μας ανήκουν,την βιαζουμε από πάνω ασύστολα και συνεχόμενα.
    Τέλος πάντων, μπορούμε πολλά να πούμε πάνω σε αυτό το θέμα και θα τα αναλύσουμε στο άμεσο μέλλον,καθώς ένα ατύχημα που είχα με το μάτι μου δεν μου επιτρέπει να γράψω περισσότερο αυτή την στιγμή.
    Φίλε από την Πίνδο,έχεις δίκιο για τα βουνά που δεν έχουν χιόνι και σίγουρα αυτό μοιάζει με ανέκδοτο,αλλά όλα όσα έγώ συναντούσα στα ταξίδια μου ανα την Ελλάδα και ειδικά στα βουνά της Αργιθεας,φαίνονταν ότι δεν θα είχε χειμώνα,ούτε εγώ όμως το περίμενα να πάνε τόσο άσχημα τα πράγματα.
    Φυσικά και στην περιοχή μου περίμενα πιο λίγα φαινόμενα, αλλά ήρθαν περισσότερά.
    Δυστυχώς δεν κανονίζουμε εμείς τι θα γίνει.
    Στο ταξίδι μου στα Καλάβρυτα την περασμένη Κυριακή,βρήκα αρκετό χιόνι στα πολύ ορεινά,αλλά μέχρι λίγο πιο πάνω από το άνω Διακοφτο(γύρω στα 600 μετρα)βρήκα συνθήκες προχωρημένης άνοιξης...!!
    Αυτό αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη και δεν το περίμενα.
    Όσο για τον ανώνυμο φίλο που είπε για τα δέντρα που"καίγονται"λόγω καιρού,έχω να πω ότι μόνο η παγωνιά τα πειράζει και όχι το χιόνι.
    Εάν δεν έχουν προλάβει να κατεβάσουν τους χυμούς ή εάν ξεγελαστουν λόγω καλοκαιριας μέσα στον χειμώνα και ανεβάσουν χυμούς πιο νωρίς και έρθει παγωνιά,τότε εκεί γίνεται η ζημιά.
    Σήμερα που θα ανέβω ορεινή Αργιθεα, θα μπορέσω να δω τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε για τα χιόνια στα βουνά.
    Το βράδυ λέμε με τον Νίκο και τον Γιώργο,να κάνουμε ένα...ευχέλαιο στην Αθηνα μήπως και σπάσει η γρουσουζιά.
    Όποιος φίλος μπορεί ας προσέλθει,Φιλε από Καρδίτσα,σε περιμένουμε.
    Καλημέρα σε όλους σας και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πες μας όμως κ το μέρος φίλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή