Τριήμερη πρόγνωση καιρού

Η επικείμενη κακοκαιρία -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θα επηρεάσει όλη τη χώρα. Ωστόσο, τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι, πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες) θα παρατηρηθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές.
Αναλυτικά:


Κυριακή 5/1/2020
ΚΑΙΡΟΣ:
Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ημιορεινά, συμπεριλαμβανομένων των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας.
Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Ο λιγότερος υετός αναμένεται στην κοιλάδα του Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.
Υπόλοιπη χώρα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στο Αιγαίο. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο (κρίσιμο υψόμετρο τα 150 με 200 μέτρα). Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα είναι τοπικά και κατά κανόνα ασθενή και σύντομα.
ΑΝΕΜΟΙ:
Σταδιακή επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ έως ΒΑ ανέμων, οι οποίοι ως το τέλος της ημέρας στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:
Σε βαθμιαία πτώση από βορρά προς νότο.

Δευτέρα 6/1/2020
Η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και τα βασικά χαρακτηριστικά της θα είναι: (α) οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως ως τα 10 μποφόρ (Αιγαίο), (β) οι πυκνές χιονοπτώσεις στην Α-ΝΑ Στερεά και Εύβοια (ορεινά-ημιορεινά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου) καθώς και στην ορεινή Κρήτη και (γ) οι καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται ότι τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές της), τη Θεσσαλία (γενικά ασθενείς αλλά ως τα πεδινά) και τη Β-ΒΑ Ελλάδα με τις σημαντικότερες από αυτές να εντοπίζονται στη Θράκη. Πάντως στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Β-ΒΑ χώρας οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές και ίσως αντί για χιόνι να παρατηρηθούν βροχές ή χιονόνερο.
ΑΝΕΜΟΙ: Β-ΒΑ στα δυτικά 6 με 7 και στα ανατολικά 8 με10 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε περαιτέρω πτώση.  

Τρίτη 7/1/2020
Αρχικά θα διατηρηθούν οι καιρικές συνθήκες της Δευτέρας, αλλά σταδιακά και κυρίως από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Πάντως, οι άνεμοι στα ανατολικά δεν θα πέσουν κάτω από τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή. Επισημαίνεται ότι στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Πρόγνωση χιονοπτώσεων σε Αττική και Ν. Θεσσαλονίκης
Στην Αττική ο αξιόλογος υετός θα αρχίσει από το βράδυ της Κυριακής και θα κρατήσει περίπου ως το μεσημέρι της Τρίτης. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (150 με 200 μέτρα). Τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοπικών χιονοπτώσεων και στην Αθήνα.

Στο Ν. Θεσσαλονίκης χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν την Κυριακή (ακόμα και σε πεδινές περιοχές) και ίσως από το απόγευμα της Δευτέρας ως το μεσημέρι της Τρίτης κυρίως στα ανατολικά

20 σχόλια:

  1. Σαφέστατος. Ευχαριστούμε δάσκαλε
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπερωρίες κάνετε με τους χιονιάδες κ. Ζιακόπουλε και τα Σαββατοκύριακα πλέον. Πάντως, σήμερα Σάββατο ήταν τόσο καλή η μέρα - η αισθητή θερμοκρασία πρέπει να άγγιξε του 20 βαθμούς με τη λιακάδα - που η θάλασσα δεν ήταν καν παγωμένη. Κι αυτό μόνο με μία μέρα με ήλιο και χωρίς άνεμο, βέβαια.

    Μάλιστα φωτογράφισα ένα πολυάριθμο κοπάδι σαρδέλες κι ένα τεράστιο χταπόδι. Το απαθανάτισα, όμως, μισό, αφού δεν μπόρεσα να το βγάλω από το θαλάμι του. Έκανα καμιά δεκαριά προσπάθειες βουτώντας μάταια ξανά και ξανά στα κρυστάλλινα νερά. Αν το χταπόδι είναι, όμως, μεγάλο και βραχώσει καλά, είναι αδύνατον να το ξετρυπώσεις. Ειδικά αν παίζεις επί ίσοις όροις. Χωρίς καμάκια, ψαροντούφεκα και τα σχετικά. Αφού δεν έχω σκοπό να σκοτώσω τα αθώα πλάσματα της θάλασσας. Απλά να τα φωτογραφίσω. Καλά, κι αν δεν μπορέσω δεν τρέχει και τίποτα. Ο λόγος που επέμεινα τόσο πολύ ήταν επειδή πρώτη φορά είδα χταπόδι σε αυτή την ακτή. Αλλά κι επειδή έρχεται κακοκαιρία, που θα στερήσει τα ωραία πλάνα από το απέραντο γαλάζιο από την Κυριακή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "η θαλασσα δεν ηταν καν παγωμενη.."
      ειδικα εσεις που κολυμπάτε χειμωνα θα επρεπε να γνωρίζετε πως μερικες ζεστες ημερες μες στο Γεναρη δεν επηρεαζουν ουτε 0,1 βαθμο θερμοκρασιας στη θαλασσα..
      Γ.ΝΤ.

      Διαγραφή
    2. αι τη σχέση έχουν όλα αυτά που γράφεις φίλε μου με την καιρική επικαιρότητα, το ύφος της σελίδας και τα γραφόμενα του κ. Ζιακοπουλου??Καλή χρονιά να έχεις.

      Διαγραφή
    3. Ν. ΝΤ. είχαν μεσολαβήσει πολλές ψυχρές μέρες και επειδή ήταν φοβερά παγωμένη η θάλασσα με τους βοριάδες, πίστευα ότι θα είχε πέσει η θερμοκρασία της. Το ίδιο μου είπε κι ένας κύριος που ήρθε από τον Άγιο Στέφανο τόσα χιλιόμετρα για να να κολυμπήσει, δηλαδή, ότι την περίμενε πιο κρύα τη θάλασσα. Το πόσο θα κρυώσεις, πάντως, εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία του αέρα και όχι του νερού. Για αυτό και θα δεις ελάχιστους κολυμβητές τον Ιανουάριο και σαφώς περισσότερους τον Μάρτιο, που η θερμοκρασία της θάλασσας είναι χαμηλότερη, αλλά έχει και περισσότερες λιακάδες και ήπιες συνθήκες.

      Johngeo27 όλα σχετίζονται με κάποιον τρόπο. Άλλωστε, πιο πολύ ενδιαφέρει ο καιρός έναν χειμερινό κολυμβητή και μάλιστα και λεπτομέρειές του, όπως για παράδειγμα οι άνεμοι, που πολλοί δεν τους δίνουν σημασία, αλλά ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο για άλλη μία φορά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. B.ΣΠ - καταλαβα τι εννοείτε, αρα μιλαμε περισσοτερο για σχετικη θερμοκρασια/θερμοκρασια αισθησης παρα απολυτη/πραγματικη θερμοκρασια! καλη συνεχεια, καλά μπάνια :) - Γ.ΝΤ.

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς. Και όταν φυσάει ισχυρός βοριάς η αισθητή θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική της τιμή. Το αντίθετο ισχύει όταν έχει ήλιο χωρίς αέρα.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Γιάννης από Μυτιλήνη4 Ιανουαρίου 2020 στις 4:36 μ.μ.

    Ευχαριστούμε δάσκαλε! Καλό και Ευλογημένο τριήμερο! Καλά χιόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε για την ενημέρωση! Καλό τριήμερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Καταπληκτική μέρα σήμερα, καφεδάκι στον ήλιο χωρίς να νιώθεις δυσάρεστα. Και όλος ο κόσμος να βολτάρει απολαμβάνοντας την ωραία ημέρα. Κυριολεκτικά η νηνεμία πριν την καταιγίδα (Ηφαιστίωνα) που πλησιάζει.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κυριε ζιακοπουλε πως το υπολογισατε 150-200 μετρα? πως γινεται? γιατι ο καιρος ειναι ανεξελεχτος πολλες φορες μπορει να ξεφυγει τελειως μην σαν πω μπορει και πεδινα να παει αν θελει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου ενδεικτικα υψη ειναι! εννοειται πως δεν δινουν την εξελιξη στο 100%! Μπορει να ειναι κ στα 100 μ. κ κατω μπορει κ πανω απο 200!Εδω δεν ξερουν ακριβως εκεινη την ωρα των φαινομενων θα ξερουν 2 μερες πριν!

      Διαγραφή
  7. Και σε συνέχεια του χθεσινού post του δασκάλου, και για να σχολιάσω κι εγώ με την Αγρινιώτικη ντοπιολαλιά μας, όταν κάπου βρέχει πολύ, τότε λέμε ότι "τσ' πίνξη του νερό"!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιγο διόρθωση Χρήστο...τσ έπνιξει του νιρό!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  8. Δεν νομιζω νσ ειναι λιγα τα φαινομενα για θεσσαλια....συντομα ναι.και με ενα πασπαλισμα ολλα καλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Σε ότι αφορά την Αττική (για να μην αναφερόμαστε μόνο στη ΒΔ Ελλάδα): Στην παραπάνω πρόγνωση υπάρχει σαφής υπογράμμιση με μπολτ περί χιονοπτώσεων σε Αττική (ορεινά και ημιορεινά αλλά και μέχρι τα 200μ.). Άρα, καταρχήν, τα χιόνια στο νομό Αττικής είναι πιστεύω δεδομένα και με πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τις αντίστοιχες της Ζηνοβίας. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για κυρίως υετό από Κυριακή βράδυ μέχρι Τρίτη μεσημέρι, άρα σε ώρες που θα επικρατούν χιονοθερμοκρασίες. Πέρσι αν θυμάστε σε μία πρόγνωση χιονιού για Αττική ο δάσκαλος είχε γράψει ότι ΄΄ο χιονιάς θα νυχτοπερπατήσει΄΄ και πράγματι ο χιονιάς νυχτοπερπάτησε και έπεσαν τα χιόνια που έπεσαν. Έχω την εντύπωση (για Αττική μιλάμε πάντα) ότι η παρούσα πρόγνωση είναι ακόμη καλύτερη από την προαναφερόμενη περσινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, η περυσινή υπερειχε σε θερμοκρασία. Τώρα επιφανειακά είμαστε οριακά. Όταν είσαι στο όριο, η επιτυχία από την αποτυχία δεν απέχουν πολύ. Πάντως, όντως, όντας στο όριο αν τα σενάρια κάτσουν καλά, πράγματι η προοπτική είναι καλή. Γαμωτο, πάτησα τα 43, και συμπεριφερεσαι σαν παιδί δημοτικού όταν χιονίζει.

      Διαγραφή
  10. Φίλε θεσσαλια και εγώ από καρδιτσα ειμαι και πιστεύω ότι ο κ.ζιακοπουλος θα πέσει έξω για εμάς αλλά η απάντηση θα γίνει γνωστή το βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλη τη παρέα! Εν αναμονή του νέου κύματος κακοκαιρίας εδώ στην Αττική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Ήλιος , άπνοια κ 10 βαθμοί κελσίου στην Μυτιλήνη.Περιμενουμε κ εμείς την κακοκαιρία,από τις βραδινές ώρες όπως φαίνεται.....Προς το παρόν ηρεμία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή