Απρόσκλητος consigliere!


Από χθες με απασχολεί το όνομα που θα δοθεί στη νέα κακοκαιρία. Αρχικά σκέφτηκα το όνομα Ηρακλής, αλλά μόνο ως προς τους ανέμους ταιριάζει. Μετά το μυαλό μου πήγε στον Ηφαιστίωνα, αλλά τα χιόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα είναι ελάχιστα. Αντίθετα, το Ησίοδος ή το Ηριδανός ταιριάζουν αρκετά. Γενικότερα, το όνομα Ήρων θα ήταν μια κάποια λύση που θα έλεγε κι ο Καβάφης. Το μόνο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι πολλοί «δημοσιογράφοι» θα δυσκολευτούν στην κλίση του.
Καλημέρα σε όλους   

51 σχόλια:

  1. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα γραφόμενα και ιδιαιτέρως πνευματώδη και βιτριολικά ενίοτεσχόλια του δάσκαλου :)
    Δεν πάμε για κάτι ιστορικό, δεν θα αφορά τη Μακεδονία και από εκεί και πέρα χάος... Το Ηριδανός παραπέμπει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μήπως το ξεχειλώνω; Ο Ησίοδος πάλι Βοιωτός δεν ήταν; Όσο για την τελευταία του πρόταση, κάτι θέλει να πει, δεν το έπιασα όμως ομολογω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλληνας μηχανικός, γεωμέτρης και εφευρέτης, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

      Δεν βλέπω πάντως να ονομάζεται , τουλάχιστον προς το παρόν, διότι ούτε γενικευμένη θα είναι, τα μοντέλα το καθένα το δικό του 2-3 μέρες πριν(!)
      Προτείνω λοιπόν να μείνει αβάπτιστη , να εκδηλωθεί πρώτα και έπειτα να ονομαστεί.. εναλλακτικά ας την πουν Σφίγγα διότι δεν αποκαλύπτεται στους ειδήμονες. Γενικό σχόλιο: στις προηγούμενες κακοκαιρίες , Ζηνοβία δεν είχαμε στη βόρεια χώρα τις θερμοκρασίες που προβλέφθηκαν ούτε καν παγετό στα πεδινά. Ο φετινός χειμώνας είναι light

      Διαγραφή
  2. Tώρα μπλέξαμε..για να ερμηνεύσουμε τον χρησμό χρειαζόμαστε μεταπτυχιακό από την φιλοσοφική σχόλη..Λεωνίδας Αγία Παρασκευή.Πάντως ο Ήρων ήταν Αλεξανδρεύς..Λέτε ο δάσκαλος να εννοεί ότι πιο πολύ θα επηρεαστεί η Αίγυπτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως να την πούμε Ήσυχος και όνομα είναι κ φαινομενα δεν βλέπω να κάνει άρα ταιριάζει πολύ θ ελεγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι και τα «Πνευματικά του Ηρωνος» ξέθαψα για να βγάλω άκρη... γεννήθηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια αυτό το ιδιοφυές μυαλό.. προφανώς η θύελλα του βοριά θα φτάσει ως τις ακτές της Βόρειας Αφρικής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο λεωφορείο γυρίζοντας Θήβα διάβασα την ανάρτηση του κ.Ζιακοπουλου και δεν μπόρεσα να συγκρατήσω το δυνατό μου γέλιο,με αποτέλεσμα όλοι να με κοιτούν σαν να ήμουν...εσκιμωος...!!
    Να'στε καλά κ.Δημητρη,με κάνατε να πεθάνω από τα γέλια.
    Ο Ησίοδος, είχε καταγωγή από την Εύβοια, αλλά πολύ μικρός ήρθε στην Ασκρα της Βοιωτίας και εκεί πέρασε όλη του την ζωή.
    Στα του καιρού τώρα,ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ξημέρωσε με παγωνιά αλλά πριν βγει καλά καλα ο ηλιος συννεφιασε και από το μεσημέρι και μετά ψιλοεβρεχε,έως το βράδυ που η βροχή δυνάμωσε πολύ και από αργά την νύχτα το γύρισε σε χιονόνερο.
    Απο τις 4 τα ξημερώματα,είχαμε υπερθέαμα καθώς τα αστραποβροντα και οι κεραυνοί όπως και η ταχύτατη εναλλαγή βροχής, χιονόνερου και πυκνού χιονιού,μας χάρισε όμορφες στιγμές.
    Από τις 7,30 το πρωί μέχρι το απόγευμα αργά.ο παγωμένος άνεμος έφερνε μαζί του μπόρες χιονιού, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάτι το αξιόλογο και το μόνο που είχαμε ήταν το μη λιώσιμο του χιονιού που ακόμη είναι πολύ.
    Ο παγερος αέρας εξακολούθησε όλη νύχτα έως τώρα και εκτός ότι ξυριζει,φέρνει κατά διαστήματα αυξημένες συννεφιας και την θερμοκρασία να παραμένει αρκετά χαμηλά.
    Όσο αναφορά τα μελλούμενα,νομίζω πως ο δάσκαλος ήταν σαφέστατος...
    Θέλω ακόμη να πω ότι οι εκτιμήσεις του Βασίλη Πανακογλου και ολης της ομάδας,είναι πολύ αισιόδοξες και μακάρι να βγουν στην πράξη.
    Βασίλη Πολύχρονος έστω και καθυστερημένα.
    Καλή χρονιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για άλλη μια φορά ρισπεκτ
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πειτε υψομετρα κλπ που θα ριξει ακριβως χιονια κυριε Ζιακοπουλε δεν καταλαβα τιποτα απο το αρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με τα αλλεπάλληλα κρύα που βιώνουμε και φέτος, όπως και το 2017 και το 2019 στην Αττική, ειδικά όσοι περνάμε μεγάλο μέρος της μέρας, αλλά και της νύχτας στη θάλασσα και γενικά στην ύπαιθρο, εκτεθειμένοι στα διάφορα φαινόμενα, θα μπορούσε να ονομαστεί και... "Ήμαρτον".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δάσκαλε, τα είπατε τόσο Καβαφικά που πραγματικά σας βγάζω το καπέλο για το πως συνδυάζετε με φαντασία την επιστήμη με το λογοτεχνικό ύφος. Ελπίζω να εξελιχθεί σε Ηριδανό η κακοκαιρία, αν και το καλάθι της Αθήνας είναι πάντοτε μικρό. Καλή χρονιά σε εσάς και σε όλη την παρέα! Υγεία σε όλο τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εφτά συνεχόμενες μέρες βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην Κρήτη και 423 χιλιοστά στο Ασκύφου Χανίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 88% της ετήσιας βροχόπτωσης. Η εμμονή της κλιματικής αλλαγής.
    Πηγή: meteo.gr
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η κρητική κακοκαιρία άξιζε να λάβει όνομα αλλά δεν συμφωνώ για την κλιματική αλλαγή. Τυχαίνει να υπάρχουν μέρη που βρεχει πάρα πάρα πολύ. Και στην Κρήτη χρειάζονται νερά και βεβαίως αυτή είναι η εποχή της για βροχές

      Διαγραφή
    2. Ρε συ Βαγγέλης, μπορεί να είναι κλιματική αλλαγή, μπορεί και να μην είναι.Μπορεί απλά ο καιρός να δείχνει μια εμμονή στα νότια και ανατολικά. Πρώτη φορά είναι; Αν είχαμε έναν αντικυκλώνα πάνω από το κεφάλι μας για 1 μήνα, θα ήταν καλύτερα; Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, αλλά όχι και πανάκεια για το οτιδήποτε.

      ΥΓ. Επί του πρακτέου, το ποίμνιο προσπαθεί να ερμηνεύσει τους χρησμούς, χρειαζόμαστε more info όμως :)

      Διαγραφή
    3. Άλλο το "αν" και άλλο η πραγματικότητα, που είναι ότι τους τελευταίους χειμώνες οι αντικυκλώνες είναι μόνιμα στη δυτική Ευρώπη και οι αυλώνες στην ανατολική. Η εμμονή της κλιματικής αλλαγής, που έγραφα και παραπάνω.

      Όσο για τον χρησμό του δασκάλου, ο κονσιλιέρε είναι ο τρίτος τη τάξει στις οικογένειες της Μαφίας, μετά το αφεντικό και τον υπαρχηγό. Λογικά ο κ. Ζιακόπουλος εννοεί ότι πρόκειται για τον τρίτο χιονιά και μάλλον όχι ότι θα είναι ο πιο αδύναμος από τους τρεις. Για τον Ησίοδο και τον Ηριδανό τα ανέλυσαν πολύ ωραία οι υπόλοιποι φίλοι.

      Ο Ήρων ήταν εφευρέτης και με αυτό έχει να κάνει νομίζω περισσότερο η αναφορά του κ. Ζιακόπουλου, που τον συνδέει με τους "δημοσιογράφους", οι οποίοι αρέσκονται στο να εφευρίσκουν ειδήσεις. Δηλαδή, πολλές φορές άλλα λένε οι μετεωρολόγοι και άλλους τίτλους βάζουν οι δημοσιογράφοι, αλλοιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόγνωση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ μέχρι κεραίας με όσα λες, πλην της κλιματικής αλλαγής όπου ορίζεις ως πραγματικότητα την άποψη σου. Θυμίζω ότι κλιματική αλλαγή είχαμε και προ διετίας όταν μας είχε κατσικωθεί ο αντικυκλώνας από πάνω μας όλο τον χειμώνα και χιόνιζε στα ένδοξα Παρίσια (που μελοποίησε ο παμμέγιστος μουσικός Μικρούτσικος) και στο Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο (που λέγανε και οι Τρύπες). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο υπόλοιπο του χειμώνα, ποιος ξέρει; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αρνούμαι την κλιματική αλλαγή, αρνούμαι να αποδίδω τα πάντα σε αυτήν όμως.

      Άλλο με καίει προς το παρόν όμως... Η λύση του γρίφου.

      Διαγραφή
  11. Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία-ρεκόρ σήμερα στη Νορβηγία!

    Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Sunndalsora στα βορειοδυτικά της χώρας, θερμοκρασιακή τιμή που αποτελεί ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ χειμώνα (Δεκ-Ιαν-Φεβ) όχι μόνο στη Νορβηγία αλλά και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία!
    πηγή: BBC

    Τους 13 βαθμούς ξεπέρασε σήμερα η θερμοκρασία και σε άλλες περιοχές της Νορβηγίας!

    Tafjord 16.9 °C
    Marstein 16.9 °C
    Rekdal 15.2 °C
    Kristiansund 15.1 °C
    Molde / Aro 13.5 °C
    Trondheim 13.0 °C

    Εχει δικιο ο Σπανος που φωναζει τελικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δάσκαλε, να πάρουμε τη βοήθεια της κουρτίνας; Το κοινό όπως βλέπετε είναι διχασμένο και η Πυθεία που κρύβεται μέσα σας μάς έχει γονατίσει!

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών οι Αθηναίοι ζήτησαν χρησμό από το Μαντείο των Δελφών. Η απάντηση που πήραν ήταν εντελώς αποθαρρυντική και τρομακτική προμηνύοντας τον όλεθρο της Αθήνας σε περίπτωση αντίστασης. Οι Αθηναίοι ζήτησαν και δεύτερο χρησμό, καλύτερο από τον πρώτο, απειλώντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έφευγαν από τον ναό του Απόλλωνα. Έτσι, το Μαντείο προέβη σε δεύτερη πολλαπλά ερμηνεύσιμη χρησμοδότηση που ισορροπούσε ανάμεσα στην επιλογή του αποτελεσματικότερου τρόπου άμυνας (ξύλινα τείχη) και σε μια σιβυλλική πρόβλεψη για όλεθρο στη Σαλαμίνα.
      Ες αύριον τα νεότερα, Χρήστο!

      Διαγραφή
  13. Δάσκαλε, Ήρων ε.. κάθε σύστημα πρωτοπορεί και μας μαθαίνει.. έτσι και το επερχόμενο θα μας διδάξει (ακόμα μια φορά η μητέρα φύση)
    Γηράσκω αεί διδασκόμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Που είναι τα εργοστασια του Ήρωνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάλλον για Ρούλης το κόβω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγά μην είναι και ο drρούλης του χάρη ρώμα
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα ,χρονια σας πολλα και Καλη χρονια!! Κε Ζιακόπουλε,δεχτειτε τις καλυτερες ευχες μου για το νεο ετος για υγεια σε σας και σ όλους τους ανθρωπους που σας περιβάλλουν μ αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Γιώργο. Αναπολώ συχνά τις παλιές καλές μέρες της HELLAS WEATHER.
      Να είσαι πάντα καλά, φίλε μου.
      Καλή Χρονιά σε σένα και τους δικούς σου.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ τον θυμάμαι τον συνονόματο στην Hellasweather.Καλή χρονιά σε όλους!Ήμουν βέβαια πολύ νεαρός όταν με έβαλε σε αυτήν ο Σάκης...

      Διαγραφή
  17. Έκτακτο η ΕΜΥ και για τα βόρεια-Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη γραμματεία πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Από μικρός θυμάμαι αυτά τα έκτακτα και ξενυχτούσα περιμένοντας το χιόνι και εν τέλει έβλεπα να λυσσομανάει ο βαρδάρης με ήλιοφάνεια την άλλη μέρα!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eτσι νομίζω θα γίνει κ πάλι φίλε..

      Διαγραφή
    2. Δεν αμφιβάλλω καθόλου φίλε μου. Το σχόλιο μου είχε και μιαν ειρωνική χροιά -όσο πατάει η γάτα βέβαια- στην κατ τ άλλα αξιόλογη δουλειά των μετεωρολόγων της ΕΜΥ(γενικά)

      Διαγραφή
  18. μια τυπική κλασική κακοκαιρία ανατολικών προσηνέμων και νησιωτικού χώρου αιγαίου.
    οι γνωστές περιοχές θα επηρεαστούν ξανά.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιάννης από Μυτιλήνη3 Ιανουαρίου 2020 στις 8:07 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους! Μήπως ο δάσκαλος εννοεί "δημοσιογράφους" τους μετεωρολόγους και κλίση την κλίση του Αυλώνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μήπως ο αρθρογράφος εννοεί την κλίση του ονόματος ήρων?
      δηλαδή ο ήρων του ήρωνος?
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  20. ...και το ονομα αυτού τελικά "Ηφαιστίων" :)
    Εσείς του δώσατε πιο ταιριαστό ομομα οποτε προτείνω να κρατήσουμε το δικό σας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο φίλος μου ο Μιχάλης μού έστειλε το παρακάτω μήνυμα:
      «Ελπίζω η επερχόμενη κακοκαιρία να μην εξελιχθεί σε...Ηρόστρατο. Ξέρετε ότι το βράδυ της πυρπόλησης του ναού της Άρτεμης στην Έφεσο από τον Ηρόστρατο (356 π.Χ.) γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος; Το όνομά του, είχαν απαγορεύσει οι Εφέσιοι να αναφέρεται. Το διέσωσε ο ιστορικός Θεόπομπος».

      Διαγραφή
  21. Κάποιος ειπε το χιόνι δεν θα έρθει στα Γιάννενα και τι θα κάνουμε χωρίς αυτό ησαν μια κάποια λύσις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα γιάννενα θα'χουν γαιδουρινές ευκαιρίες για χιόνια,δεν είναι άλλωστε ούτε αθήνα,ουτε μύκονος,ούτε ζάκυνθος και ρόδος.

      Διαγραφή
    2. Είναι πιθανή κάποια πάσπαλη το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής.

      Διαγραφή
  22. Ορθογραφική διόρθωση : "Ηφαιστίων". (άτιμο πληκτρολόγιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, τώρα, φίλε μου. Κανονικά έπρεπε να σου απαντήσει ο Φώτης ο Αγρινιώτης, αλλά δικαιολογείται. Τρέχει να αγοράσει μέντα και φοντάν για τη γιορτή του!

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια είναι δάσκαλε ότι όντως τρέχω μίας κ φέτος πια μένω στο δικό μου σπίτι κ οι επισκέπτες θα θελήσουν να έρθουν μια βόλτα.
      Όσο για τον ανώνυμο φίλο έγραψα σε τούτη την ανάρτηση τις προϋποθέσεις για χιόνι καλό έως τα πεδινά της ΔΒδυτικής χώρας αλλά φαίνεται πως η δεν τού αρκούσε η απάντηση η δε την διάβασε καν.

      Διαγραφή
  24. Κ ζιακοπουλε, όλα τα καιρικά σάιτ πρόγνωσης δίνουν για την Λέσβο απουσία φαινομένων κ η ΕΜΥ δίνει βροχές καταιγίδες κ χιονοπτώσεις. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εντάξει κ ζιακοπουλε, αύριο τα νεότερα.....καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. δεν βλέπω για χιόνια πεδινά-παραθαλάσσια καθώς για μια ακόμα φορά ο κύριος όγκος του -8 και κάτω στα 850hpa σταματάει μέχρι το ύψος της βουλγαρία-βορείου μακεδονίας σαν υπάρχει κάποιος φράκτης και μπλοκάρει τον δρόμο πράγμα παρατηρήσιμο και άλλες χρονιές.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ ΦΩΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα κ Ζιακοπουλε και χρόνια πολλά σε εσάς και όλους τους επισκέπτες της σελίδας.Σας παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια εδώ,και στην τηλεόραση απο παιδί.Ειμαι 43 πλεον και δηλώνω αλλος ενας μετεολαγνος-χιονολαγνος απο θεσσαλονικη.Καλα χιόνια σε όσους τα δουν και καλες καμερες σε εμας που θα χουμε λιακάδες.Μακης το όνομά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για να τα λέμε και επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή