Τα φαινόμενα περιορίζονται, αλλά ο παγετός επιμένει!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις που βρίσκονται Α-ΝΑ της Ρόδου θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της έντασης των πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, οι βροχές θα περιοριστούν στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Το Σάββατο (4/1), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά ο παγετός, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί. Την Κυριακή (5/1), προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα με χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και τα χιόνια που στα βόρεια θα κατεβούν και σε πεδινές περιοχές. Πάντως, τα φαινόμενα στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και αργότερα κατά τόπους στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια), οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινές - ημιορεινές περιοχές καθώς και περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο) θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Την Τρίτη (7/1), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Α. Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, στα ορεινά της οποίας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν. Οι βοριάδες θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. 
    
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, φίλοι μου

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Παροδικές βροχές στα νότια και κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. Η Αρκτική βίωσε το 2018-2019 τη δεύτερη πιο θερμή χρονιά μετά το 2015-16, όπως γράφει η Le Monde. Συγκεκριμένα, η πολική αυτή περιοχή που θεωρείται το κλιματιστικό του πλανήτη, διότι οι πάγοι της αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα, ήταν κατά 1,9 βαθμούς θερμότερη μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Αυγούστου 2019 από την περίοδο 1981-2010. Και καθώς οι πάγοι λιώνουν εξαφανίζονται και τα ενδιαιτήματα των ζώων στον Αρκτικό Κύκλο.

    Αλλά και στο Ρέικιαβικ, ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο θερμός μήνας στην ιστορία για την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Πιο ανεβασμένες από ποτέ εδώ και εβδομήντα χρόνια ήταν οι θερμοκρασίες και στο Άνκορατζ στην Αλάσκα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Αρκτική θερμαίνεται με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο από τον υπόλοιπο κόσμο, με συνέπεια ο ζεστός αέρας να λιώνει τον πάγο και το χιόνι και ο ωκεανός που αποκαλύπτεται απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία σε θάλασσα και στεριά, με συνέπεια να λιώνουν περαιτέρω οι πάγοι και να απειλούνται τα ενδιαιτήματα ζώων όπως οι πολικές αρκούδες.

    Στην Αρκτική ο πάγος λιώνει εν μέρει το καλοκαίρι και ξανασχηματίζεται τον χειμώνα, αλλά εδώ και 20 χρόνια λιώνει περισσότερο και ξανασχηματίζεται λιγότερο. Τον Σεπτέμβριο του 2019 η έκτασή του ήταν 4,15 εκ. τετρ. χιλ., η δεύτερη μικρότερη από το 1979.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/01/02/temperature-record-banquise-au-plus-bas-l-arctique-subit-des-changements-spectaculaires_6024564_3244.html

    Tι να πει κανείς, θερμαίνεται η Αρκτική και μας έρχεται όλο το ψοφόκρυο εδώ. Και ακόμα μία γεύση δροσιάς πήρα τη Δευτέρα, όπου παρά το γεγονός ότι ζεστάθηκα μαζεύοντας σκουπίδια από τη δαντελένια ακρογιαλιά, βίωσα μία απίστευτη ψυχρολουσία στα κρυστάλλινα νερά. Με τον βοριά να λυσσομανάει και τον ήλιο να μας έχει ξεχάσει για τα καλά. Κι όσο θυμάμαι ότι στις 2/1/2013 είχα κάνει το πρώτο μου μπάνιο τον Ιανουάριο, αναπολώ τα περασμένα μεγαλεία, καθώς η Ελλάδα μετά τα μνημόνια, την υποτέλεια, τη φτώχεια και την ανεργία, βυθίζεται σιγά, σιγά και στην παγωνιά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που βρέχει και χιονίζει και κάνει ακόμη κρύο. Δεν είναι σίγουρο όμως πως αυτό θα συμβαίνει για πάντα. Δες λίγο τι γίνεται αλλού. Ξέρεις τι θα συμβεί αν γίνει ο χειμώνας καλοκαίρι? Θα μπορούμε να κάνουμε όλο τον χρόνο μπάνιο στη θάλασσα, την οποία θα πίνουμε κι όλας γιατί άλλο νερό δεν θα υπάρχει. Καλό βράδυ.
      (Μεγάλη φάπα πάλι μας έδωσαν τα μοντέλα)
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    2. Ποτέ δεν είπα να γίνει ο χειμώνας καλοκαίρι Δημήτρη. Να μην έχουμε κάθε μέρα μηδενικές αισθητές θερμοκρασίες είπα. Αυτά που λες εσύ είναι εικασίες. Εγώ κρίνω με βάση τα πραγματικά καιρικά γεγονότα, σύμφωνα με τα οποία οι τρεις στους τέσσερις τελευταίους χειμώνες ήταν και ψυχροί και με πολύ υετό.

      Όσο για το να κοιτάξω τι γίνεται αλλού, λέμε το ίδιο με άλλα λόγια. Δηλαδή, όσο κρύο και να κάνει στην Ελλάδα δεν σώζεται η κατάσταση γιατί είμαστε μία μικρή γωνιά στον πλανήτη. Η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης, όπως είπε και απόψε στο δελτίο του ο Σάκης Αρναούτογλου.

      Όποιος ενδιαφέρεται, λοιπόν, πραγματικά για το κλίμα, θα προτιμούσε το κρύο να είναι έντονο εκεί που πρέπει. Στην Αρκτική, στη βόρεια Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ανταρκτική, που ρυθμίζουν το παγκόσμιο κλίμα. Στην Ελλάδα και -40 να κάνει, πάλι υπερθέρμανση θα έχει ο πλανήτης. Και θα μεταναστεύσουν και όσοι γλίτωσαν από τη ανεργία και την κρίση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Mία ακόμα απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει υπερθέρμανση παντού αποτελεί το ακόλουθο κείμενο του severe-weather.eu. Αλλά και ότι για το κρύο που έχουμε στην Ελλάδα παίζει ρόλο και η κλιματική αλλαγή, που στις χώρες που θα έπρεπε να είχαν ψύχος για να είναι ισορροπημένο το κλίμα, έχει εκτοξεύσει τη θερμοκρασία στα ύψη. Τη στιγμή, λοιπόν, που στην Ελλάδα έχουμε εγκλωβιστεί σε μηδενικές αισθητές θερμοκρασίες - μην κοιτάτε που δίνουν 7-8 βαθμούς, διότι με τους βοριάδες των 8 beaufort η αίσθηση του κρύου είναι σαν να έχει 0 και βγάλε - στη Νορβηγία έγινε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο με 19 βαθμούς στην πόλη Sunndalsora.

      Το προηγούμενο κρατούσε από το 1989 με 17,9 βαθμούς και είχε σημειωθεί στην πόλη Tafjord. Οι πρώτες πόλεις που κατέρριψαν το ρεκόρ ήταν οι Andalsnes και More κοντά στο Ρόμσνταλ με 18,6 βαθμούς, αλλά την ίδια κιόλας μέρα, στις 2 Ιανουαρίου, δηλαδή, το έχασαν. Οι δυτικοί άνεμοι προκάλεσαν θερμοκρασία 10,2 βαθμών στο Τροντχάιμ, καταρρίπτοντας κι εκεί το ρεκόρ των 10,1 από το 1950. Σε άλλες τέσσερις πόλεις καταγράφηκαν επίσης θερμοκρασίες από 15,4 ως 17,8 βαθμοί, ενώ τουλάχιστον 15 μέρη στα οποία υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί είχαν πάνω από 11.
      https://www.severe-weather.eu/mcd/scandinavia-highest-ever-winter-temperature-record-norway-mk/

      Και αυτή η κατάσταση που πάει να παγιωθεί για τουλάχιστον ένα μήνα σερί τους τελευταίους χειμώνες - η εμμονή είναι, άλλωστε, το χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής - αλλοιώνει στην πραγματικότητα παγκοσμίως το κλίμα και οδηγεί στην υπερθέρμανση.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά κύριε Ζιακόπουλε με υγεία!! Έχει κλειδώσει η πορεία του χαμηλού και του αυλώνα ή έχουμε ελπίδες για περισσότερα φαινόμενα εδώ στα βόρεια;; Μήπως αλλάξουν τα δεδομένα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους από την παγωμένη κ χιονισμένη Αράχωβα!
    Πολλά ακούγονται για την επικείμενη κακοκαιρία στις 5 κ 6 του μήνα αλλά ακόμη είναι νωρίς για όποια δηποτε συμπεράσματα για το που ακριβώς κ πόσο θα χιονίσει.
    Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η ΔΒδυτική χώρα δεν έχει καμία ελπίδα για πεδινό χιόνι καθώς όταν θα υπάρξει υετός δε θα υπάρξουν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες στα 850hp κ όταν οι θερμοκρασίες θα είναι ευνοϊκές ο υετός θα έχει "πετάξει".
    Τα ανατολικά ηπειρωτικά με τα τωρινά στοιχεία χιονίζονται μέχρι πολύ χαμηλά για μία τουλάχιστον ημέρα.
    Όσο για τους φίλους που ονειρεύονται χιόνια στα πεδινά δυτικά να πω ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί καθώς συστήματα όπως αυτό που φαίνεται τα φώτα είναι απαγορευτικά για χιόνι λόγω θέσης κ κίνησης του χαμηλού.
    Εμείς θέλουμε σκάσιμο του Αυλώνα στην Ιταλία με το κέντρο τού χαμηλού κάπου δυτικά τού Ιονίου σε συνδυασμό βορειοδυτικούς ανέμους που θα σπρώχνουν την υγρασία από το Ιόνιο στα ενδότερα κ οι θερμοκρασίες στα 850 τουλάχιστον στο -8 με -10 τέτοια εποχή(Καλή ώρα όπως πέρσι τέτοια εποχή)
    Η δεύτερη εκδοχή κ η πιο ιδανική είναι πέρασμα πολύ ψυχρών αερίων μαζών αρχικά κ καπάκι ένα νοτιαδοχαμηλό φορτωμένο με υγρασία από το Ιόνιο το οποίο για κάποιες ώρες μπορεί κ δίνει σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά ενώ τα ορεινά κ ημιορεινά θάβονται κυριολεκτικά στο χιόνι!(ακόμη κ με θερμοκρασίες 0 στα 850 η κ λίγο παραπάνω)
    Εν ολίγης αυτές είναι οι προϋποθέσεις για έναν καλό δυτικό χιονιά κ δυστυχώς τέτοια κυκλοφορία δε φαίνεται καθόλου το επόμενο διάστημα,δλδ κάποια κυκλογέννεση σου Ιόνιο μετά από πέρασμα ψύχους.
    Μακάρι κάτι να αλλάξει στα επόμενα τρεξίματα.
    Το σίγουρο είναι ότι τα Βδυτικά θα φάνε όλο τον παγετό τις επόμενες αρκετές νύχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Συμφωνώ απολύτως. Μέχρι μέσα Γενάρη δεν φαίνεται καλό χιόνι στα ΒΔ. Λίγα πράγματα. Που θα πάει όμως θα το ρίξει (όπως κάθε χρόνο). Ως χιόνι στην Πίνδο υπόψιν ότι εννοώ 2+ μέτρα τουλάχιστον από τα 1300μ. και πάνω.

      Διαγραφή
    2. Αλήθεια,ο Γράμμος και ο σμόλικας πόσο χιόνι έχουν τώρα?
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  4. Όποιος παρακολουθεί χρόνια τον κ.Ζιακόπουλο όπως εγώ (έχοντας διαβάσει και τα βιβλία του) συνήθως όταν επίκειται αττικός χιονιάς το ανακοινώνει κάποιες μέρες πριν με 'υπονοούμενα' ή ανάλυση τάσης αλλά και με την απαραίτητη επιφυλακτικότητα. Αυτήν τη φορά πάντως τον βλέπω αρκετά συγκρατημένο τον δάσκαλο. Αυτά τα λέω γιατί κάποιοι άλλοι διαδίδουν θαψίματα κλπ ήδη από σήμερα.
    Αεροχείμαρρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς είναι επιφυλακτικός ο κύριος Ζιακόπουλος αφού τα 3 βασικά προγνωστικά μοντέλα καιρού δεν συμφωνούν για τις θερμοκρασίες στα 850hpa...
      Για παράδειγμα το βραδινό τρέξιμο σε Αμερικανικό και Αγγλικό δίνει περίπου για την Αττική συγκεκριμένα-7 με -8, ενώ το Ευρωπαϊκό μοντέλο δίνει περίπου -5...
      Στις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής θα φανούν όλα, κάπου γύρω στο Σάββατο.
      Πάντως είναι αρκετά δύσκολο για την πόλη της Αθήνας δυστυχώς και πάλι!
      Όμως τον τελευταίο λόγο τον έχει ο κύριος Ζιακόπουλος που σίγουρα θα μας ενημερώσει.
      Καλό ξημέρωμα σε όλους και όλες.
      Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά σε όλους/όλες!
    Δάσκαλε εσύ γράφεις την Κυριακή χιόνια στη βόρεια Ελλάδα ως τα πεδινά και το ΕΑΑ δίνει θερμοκρασίες στα πεδινά 5-8 βαθμούς για Κυριακή και χωρίς σταγόνα... άρα τα μοντέλα υποψιάζομαι ότι είναι αλλού γι αλλού... φαίνεται ότι ο φετινός χειμώνας περνάει χωρίς να ακουμπήσει... ούτε καν στα βουνά όχι στα πεδινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους, σήμερα ήτανε η πιο κρύα μέχρι στιγμής ημέρα στο νησί.Αυριο λογικά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο αφορά τον επερχόμενο χιονιά.Ολοι περιμένουμε τον κ ζιακοπουλο για την τελική πρόγνωση των Θεοφανείων,αν κ σήμερα μας έδωσε μια καιρική γεύση για το τι θα επακολουθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πιο σοβαρή κακοκαιρία για φέτος όπως ανέφεραν κάποιοι στα ΜΜΕ πάει να εξελιχθεί τελικά σε μεγάλο φιάσκο για το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας!
    Πολύ κρίμα,πάλι με ξερό κρύο βλέπω να τη βγάζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη απόλαυσε το χιόνι στην Αράχωβα γιατί δεν βλέπω προκοπή ούτε για την δυτική Στερεά.

      Διαγραφή
  8. Παντως πολυ χαλια προβλεψεις-προγνωσεις γενικως!Πιστευω κ 1-2 μερες πριν δεν μπορουν να ειναι σιγουροι για το καιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα μετρημένος ο δάσκαλος, προσγειώνει ανώμαλα εμάς τους ενθουσιώδεις χιονόφιλους που μεγαλώσαμε και μυαλό δε βάλαμε... Χθες, όλα τα μοντέλα συμφωνούσαν σε ένα μεγάλο ποσοστό ότι κάτι καλό έρχεται, σήμερα (2 1/2 ημέρες πριν...) αρχίσανε τα γνωστά τους κόλπα... Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται για εμένα είναι το κάτωθι: προ 25 ετών που δεν υπήρχαν τα μοντέλα και περιμέναμε το δελτίο για τους αγρότες (5 ημερών) πόσο μεγάλη διαφορά υπήρχε στην πρόγνωση σε σχέση με σήμερα; Τότε, είχαμε το γενικό πλάνο των 5 ημερών και στις 3 ημέρες υπήρχε η πρόγνωση σε τοπικό επίπεδο. Πόσο αξίζει η επένδυση κάποιων δις για να είμαστε στο ίδιο σημείο; ή και χειρότερο τολμώ να πω, γιατί τα μοντέλα μας δίνουν (όχι μόνο σε εμένα τον αδαή αλλά και σε νεόκοπους επαγγελματίες) την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ειπωθούν πιο εξειδικευμένα πράγματα πιο νωρίς με τα γνωστά αποτελέσματα....
    Ας πούμε χθες, μου έκανε εντύπωση η φειδωλή πρόγνωση του κου Ζιακόπουλου, ενώ τα μοντέλα (όλα) συνηγορούσαν σε κάτι άλλο... Και έρχεται η διευκρίνηση του ότι τα υπόλοιπα σε D-3 και αναρωτιέμαι, μα αυτό συνέβαινε και το 1990 και η βελτίωση της όποιας πρόβλεψης σε επίπεδο 3 ημερών ε δεν είναι δα και τόσο τρομερή σε σχέση με σήμερα για να δικαιολογούνται οι επενδύσεις τόσων δις σε σουπερ ντούπερ υπολογιστές.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς επειδή φίλε μου ο κύριος Ζιακόπουλος είναι σοβαρός επιστήμονας και δεν έχει μάθει να λέει άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ ανάλογα με κάθε τρέξιμο προγνωστικου μοντέλου είναι πολύ προσεκτικός σε κάθε λέξη του!
      Ας μην ξεχνάμε ότι, όταν ο κύριος Ζιακόπουλος με τους συναδέλφους του στην ΕΜΥ πριν φτάσουν τα μοντέλα καιρού εδώ που έφτασαν, εκτός από τις ώρες μελέτης των προγνωστικών χαρτών που μόνοι τους με τα διάφορα όργανα μέτρησης έβγαζαν, έβαζαν το ένστικτο και την εμπειρία τους!
      Γι αυτό παρεκηγηθηκα όταν είπα ότι εμπιστεύομαι μόνο τον κύριο Ζιακοπουλο!
      Το κάνω όχι για να γίνει... βουλευτής αλλά γιατί για εμένα αξίζει να το πω!
      Αυτοί που έγιναν βουλευτές και είναι μετεωρολόγοι, άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ!
      Εμείς θέλουμε τον κύριο Ζιακοπουλο που ξέρουμε και με το χιούμορ του και τις γνώσεις του!
      Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

      Διαγραφή
  10. Περιμένουμε με ανυπομονησία πρόγνωση για τον καιρό τα Θεοφάνια θαυμαστής σας από Βόλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελλάδα θερμαίνεται, σε σχέση με τον 20ο αιώνα, και κατά τεκμήριο και σύμφωνα με την εμπειρία. και σε κάθε περίπτωση δεν ψύχεται. δεν εξάγονται συμπεράσματα συγκρίνοντας το 2019 με την τελευταία δεκαετία και χρησιμοποιώντας την τρέχουσα εμπειρία ενός έρμου Γενάρη, που είναι ότι απέμεινε στον χειμώνα.

    19,1 η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Γκάζι το 2019, 17,6 η αντίστοιχη στη Φιλαδέλφεια, από την ενότητα Κλιματολογία στο site της ΕΜΥ. 16,1 των Τρικάλων, 16,9 του 2019. 8 βαθμοί η μέση Δεκεμβρίου 2019, 6,4 η παλιά. μηδέν αρνητικές θερμοκρασίες μέχρι τώρα στα Τρίκαλα, για τον χειμώνα 2019-2020. κατά γενική ομολογία, τα χιόνια έχουν μειωθεί δραματικά, έως τα μέσα Γενάρη τουλάχιστον, δε θα υπάρχει χιόνι στην οροσειρά της Πίνδου, κάτω των 2.000 μέτρων. ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί ημερολογιακά, σε μερικές ψυχρές εισβολές τον Γενάρη (καταδικαστέες και αυτές, ειδικά όταν μας περνάνε ξώφαλτσα).

    Έχουμε συγγενική και προσωπική εμπειρία από διαβίωση στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ας ρωτήσουμε έναν Φλωρινιώτη για τον φετινό χειμώνα. εκτός αν η Αττική περνά τοπική περίοδο παγετώνων.

    καλό είναι να μην τρελαθούμε, γιατί είμαστε και σε καιρικό site.
    λίγο κρύο έχει βάλει, ανίκανο να εξολοθρεύσει τα κουνούπια από πέρυσι, οι δε μύγες δουλεύουν 24/7, 365 μέρες το χρόνο και τα παλιά μικρόβια παραδίδουν στα καινούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Νίκο Παππά και καλή χρονιά.

      Ευτυχώς που έγραψες τις μέσες Τ σε σχέση με περασμένες χρονιές, γιατί θα τρελλαθούμε εδώ μέσα με αυτά που διαβάζουμε. Το ότι κάνει 5-10 μέρες συνεχόμενο κρύο από τις 26/12 δεν σημαίνει ότι έχουμε περάσει πλέον σε παγετωνική περίοδο στην Ελλάδα. Ειδικά όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σε πολλές περιοχές έχουν φέτος 16 έως και 20 βαθμούς πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Απλά φέτος η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει το τελευταίο 10ήμερο χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι κάτι το τρομερό. Τα στοιχεία άλλωστε άλλα δείχνουν:
      - δείτε τη θερμοκρασιακή απόκλιση για την περίοδο 22-28/12/2019 https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/wctan1.png
      - αλλά και γενικότερα http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsv2.php (επιλέξτε Ευρώπη και στη συνέχεια τη χρονική περίοδο - θα δείτε ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα έχουμε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από το κανονικό, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα ψηνόμαστε μαζί με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη).

      Πλέον ο χειμώνας (με τα κρύα του) στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί δραματικά στην περίοδο πριν και μετά τις γιορτές. Στην υπόλοιπη περίοδο από Οκτώβρη έως και Μάρτη έχουμε θερμοκρασίες 19-22°C (με μερικές μικρές αποκλίσεις και κάνα δυο ψυχρές φωτοβολίδες) και βροχές που αντί να εκτείνονται ημερολογιακά σε σημαντικό αριθμό ημερών, περιορίζονται σε λιγότερες ημέρες με έντονα φαινόμενα, εννίοτε πλημμυρικά. Οι δε νεκροί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που ανέφερε ο Βαγγέλης Σπανός δυστυχώς οφείλονται στις περισσότερες των περιπτώσεων στην ανθρώπινη απληστία και αμετροέπεια (η φύση είναι ανίκητη, και όταν μπαζώνεις τα ρέμματα και δεν κάνεις αντιπλυμμηρικά έργα το νερό θα βρει πάντα διέξοδο από το λάθος δρόμο - και τότε δυστυχώς παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του και όσους δυστυχείς βρίσκονται εκεί). Άλλωστε και τα τραγικά 102 θύματα της φονικής φωτιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα της συγκεκριμένης ημέρας, την ανθρώπινη απληστία και αμετροέπεια δεν πλήρωσαν (μαζί με την διαχρονική ανικανότητα του κράτους μας);

      Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Τον Οκτώβρη είναι φυσιολογικές οι θερμοκρασίες 19-22 βαθμών. Πέρσι ο Μάρτης άρχισε με ζέστη το πρώτο δεκαήμερο, αλλά στο δεύτερο είχε μονοψήφιες μέγιστες και σερί παγερούς θυελλώδεις βοριάδες και έγραφε ο κ. Ζιακόπουλος για Ορνιθίες. Επίσης, ο περσινός χειμώνας κάθε άλλο παρά μικρής διάρκειας ήταν με τις ψυχρές εισβολές να αρχίζουν από τις 30 Νοεμβρίου και να συνεχίζονται ανήμερα του Αγίου Νικολάου και μέχρι τα μέσα Γενάρη με αποκορύφωμα το διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι του Αϊ Γιαννιού, με τις κακοκαιρίες Σοφία, Ραφαήλ και Τηλέμαχο.

      Τον Φλεβάρη είχαμε επίσης 5 μέρες σερί σφοδρούς βοριάδες (13-17/2) και την ψυχρή εισβολή στις 23-25/2, την Ωκεανίδα που έφερε χιόνια σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και πολύ ισχυρούς ανέμους και πάλι στην Αττική. Δεν τα λες και λίγα όλα αυτά. Ανάλογοι ήταν οι χειμώνες 2016-17 και 2014-15, ενώ και ο φετινός που με βάση το ηλιοστάσιο άρχισε στις 22/12 έχει ήδη ξεπεράσει τις δέκα μέρες με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Συμφωνώ απόλυτα. Ας ξεφορτωθούμε όλοι τον Τραμπ που κρύβουμε μέσα μας.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή