Στη Ν-ΝΑ νησιωτική Ελλάδα τα σημαντικότερα καιρικά φαινόμενα του επόμενου τριημέρου


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται και πάλι υπό την επίδραση του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με συνέπεια τη διατήρηση των Α-ΒΑ ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων και Δ-ΝΔ Κρητικό). Ένα βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Λιβύης αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, στα ανατολικά και τα νότια θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις, αλλά βροχές θα σημειωθούν ουσιαστικά μόνο στην Κρήτη μετά το μεσημέρι. Το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη (15-16/1), στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βροχές, αλλά ασθενέστερες, θα σημειωθούν ακόμα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τα νοτιότερα νησιά του Α. Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (17/1), βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλη τη χώρα.

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Μικρή πιθανότητα βροχών στο Ν. Ιόνιο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με βροχές μετά το μεσημέρι στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 12 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Ο Ιανουάριος του 2019 στο νησί μου τη Ρόδο κατέγραψε υετό τις 25 από τις 31 ημέρες του, με περίπου 350 χιλιοστά! Δεν περιμένω φυσικά κάτι τέτοιο και φέτος (και για να είμαι ειλικρινής ούτε θα το πολυεπιθυμούσα), όμως τις επόμενες μέρες, και μέχρι το επόμενο ΣΚ, μπαίνουμε εδώ σε έναν ενδιαφέροντα κύκλο βροχών. Για να δούμε...
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σίγουρα η πόλη της ρόδου θα περάσει τα 100 χιλιοστα εως το τέλος γενάρη.συμφωνα με τις προγνωσεις η κακοκαιρία 14-16/1 θα επηρεάσει την νότια χώρα.τα δωδεκάνησα που βρίσκονται στην νότια χώρα φυσικά θα επηρεαστούν.και να μην φτάσουν τα 100 χιλιοστά θα τύχει λογικά επιπλέον ακόμα μια κακοκαιρία ως τα τέλη του μηνός.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Θάνο θα πάρετε καλό νερό πάλι για ένα διήμερο περίπου όμως θα έλεγα ότι ευπρόσδεκτες θα είναι κ αυτές οι βροχές καθώς κάποια στιγμή κ όταν αλλάξει η κυκλοφορία η νότια νησιωτική χώρα δεν αποκλείεται να μείνει χωρίς βροχή κ πάνω από 5 με 6 μήνες!
      Δυστυχώς στην εποχή που ζούμε ο όρος κανονικότητα δεν υφίσταται.

      Διαγραφή
    3. έχουμε πια επιστρέψει στην κανονικότητα όπως αναφέρει το μότο της κυβέρνησης.
      υγ:δεν τα "παίρνω"για να προλάβω ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Αυτό εννοείται Φώτη. Για ένα 5μηνο περίπου ο υετος εδώ είναι κατά κανόνα ελάχιστος
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    5. Να αναφέρω επίσης πως είναι πολύ πιθανό να "παίξουν" δυστυχώς κ λασποβροχες εδώ
      Θάνος κ

      Διαγραφή
  2. Καλός ήταν ο καιρός σήμερα Δευτέρα, αν και αυτός ο βοριάς που στη νότια Αττική έφτανε τα 5 beaufort έφερνε ξανά και ξανά σύννεφα στη δαντελένια ακρογιαλιά, παγώνοντας και τα κρυστάλλινα νερά. Στο μεταξύ καλό καιρό είχε γράψει πρόσφατα το Accuweather ότι θα έχουν οι ανατολικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ - βέβαια, είχε αναφέρει και για μία καταιγίδα - αλλά έγινε ο κακός χαμός. Και τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, η οποία έπληξε και τα Μεσοδυτικά της χώρας, με ισχυρούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους και αδιάκοπη βροχή, όπως αναφέρει ο Guardian.

    Θύματα από ανεμοστρόβιλο υπάρχουν στο Τέξας και την Αλαμπάμα, αλλά και στη Λουιζιάνα, όπου οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί, που ένα τροχόσπιτο ξεκόλλησε από τη βάση του και κατέληξε 70 μέτρα μακριά, με συνέπεια να σκοτωθεί το ηλικιωμένο ζευγάρι που διέμενε σε αυτό. Ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Οκλαχόμα και οι θύελλες έφτασαν μέχρι το Μεσοδυτικά, καθώς αναφέρθηκε και στην Αϊόβα ένας θάνατος στον παγωμένο αυτοκινητόδρομο. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε τρεις θανάτους που σχετίζονται με τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην Αλαμπάμα και το Τέξας σε τροχαία δυστυχήματα στους παγωμένους δρόμους.

    Συγκεκριμένα, στο Lubbock του Τέξας δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός που είχαν πάει να βοηθήσουν σε τροχαίο, χτυπήθηκαν από διερχόμενο όχημα, με συνέπεια οι δύο να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ο ένας πυροσβέστης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Lubbock συνιστά στους οδηγούς να επιβραδύνουν, διότι οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι.

    Ακόμα ένας θάνατος αναφέρθηκε στο Τέξας και τρεις στη Λιουζιάνα, ενώ ένα αυτοκίνητο έπεσε σε σε χείμαρρο στο Ντάλας και ο οδηγός του έχασε τη ζωή του. Δέντρο έπεσε επίσης σε σπίτι που κοιμόταν άνθρωπος και κολώνα ηλεκτρικών καλωδίων σε έναν οδηγό φορτηγού και έναν αστυνομικό, που πήγε να τον βοηθήσει καθώς η ταχύτητα του ανεμοστρόβιλου έφτανε τα 135 μίλια την ώρα. Αμφότεροι έπαθαν ηλεκτροπληξία, αλλά αναμένεται να επιζήσουν.

    Σταδιακά ο καιρός βελτιώθηκε στο Αρκάνσας, την Οκλαχόμα και το Τέξας, όπου κάηκαν και δύο σπίτια από κεραυνούς που έπεσαν. Σπίτια υπέστησαν ζημιές ή, καταστράφηκαν και στο Μισούρι, την Οκλαχόμα και το Αρκάνσας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Πάνω από 85 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα στην Αλαμπάμα, στο Μισισίπι 61 χιλιάδες, στη Λουιζιάνα 35 χιλιάδες, στο Τενεσί 23 χιλιάδες, στο Αρκάνσας 42 χιλιάδες και στο Τέξας 5.000. Στην Οκλαχόμα έκλεισαν δρόμοι λόγω πλημμυρών, στην Αλαμπάμα εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για κύματα 10 μέτρων και στο Σικάγο ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις εξαιτίας πάγου και χιονιού. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες στο Σικάγο και για χειμωνιάτικη θύελλα στο Ιλινόις.
    https://www.theguardian.com/us-news/2020/jan/11/us-severe-storm-three-killed-mississippi-tornado
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλοι προβλέπουν σε βάθος 5 ημερών και άλλοι δηλώνουν ότι προβλέπουν σε βάθος 15 ημερών και με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού.... o tempora o mores...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαγώθηκαν οι μετεωρολόγοι ότι θα έρθει ο κακός χαμός μετά τις 20 του μήνα! Όχι άλλο τρομοκρατία έλεος!!

      Διαγραφή
    2. άλλοι προσποιούνται τις "καφετζούδες" και "χαρτορίχτρες¨"(που λέει ο λόγος διότι την μαύρη τύφλα τους δεν ξέρουν σχετικά με μέλλον)με αρκετούς που τα'χαψαν.
      συμβαίνει αυτό που γίνεται με διάφορες σελίδες που σπερνουν τα περί πολέμου με την τουρκία και κατάκτηση της πόλης,του πόντου,της σμύρνης,3ους παγκοσμίους και άλλες 1002 τρίχες κατσαρές.
      υγ:ελπίζω να περάσει το σχόλιο μου από τον διαχειριστή της σελίδας.δεν πρόσβαλλα,απλά προσπαθώ να εξηγήσω την κατάσταση όσο πιο κόσμια μπορεί κάποιος να σχολιάσει.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται ότι ο καιρός μετά της 20 θα έχει αρκετο ενδιαφέρον αν κ είναι ακόμα νωρις εδώ είμαστε να μας ενημερώσει ο Δασκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Ακόμη τίποτε στον ορίζοντα (για Ήπειρο εννοώ). Τουλάχιστον για τις επόμενες 10 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα ορεινότερα της Κρήτης θα βάλουν πολλά μέτρα χιόνι!! Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα έλεγα τα υπέρ ορεινά καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει με το πέρασμα του συγκεκριμένου συστήματος στα νότια.

      Διαγραφή
    2. Κατά πάσα πιθανότητα το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί νοτιότερα του αναμενομένου. Έτσι, τίθενται εν αμφιβόλω τα μεγάλα ποσά υετού στην Κρήτη και οι θυελλώδεις άνεμοι στα νότια πελάγη.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Εν ολίγης επιβεβαιώνετε ότι λέγαμε από καιρό πρίν(Ο Χριστόδουλος έπεσε πάλι μέσα)ότι δλδ μετά το πέρας των εορτών ο καιρός βαίνει προς ήπιο μοτίβο με νορμάλ θερμοκρασίες(Η παγωνιά αποτελεί παρελθόν κ στην Αιτωλοακαρνανία)Κ λιγοστά φαινόμενα για όλη την ηπειρωτική τουλάχιστον χώρα(εξαιρουμένου του νότου).
      Σαν άτυπες Αλκυονίδες θα μπορούσα να πω έως κ τις 20 περίπου του μήνα.
      Από εκεί κ έπειτα τα μεγαλύτερα μοντέλα πρόγνωσης καιρού συνεχίζουν κ δείχνουν αλλαγή στο μοτίβο με κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών κ κάποια υετοφόρα συστήματα ερχόμενα επιτέλους αυτή τη φορά από την κεντρική Ευρώπη κ την Ιταλία.
      Το μόνο σίγουρο που όπως δείχνει έχει κλειδώσει είναι η ακαριαία αλλαγή τού καιρού προς το χειμωνιάτικο σε όλη την κεντρική Ευρώπη συνοδεία κάποιων χιονοχαμηλών.
      Θέλω όμως να τονίσω ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κλειδώσει το τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη χώρα μας,που θα έχουμε πολλά φαινόμενα κ αν θα εκδηλωθούν αυτά που κ σε τι υψόμετρα θα χιονίσει,αν θα έχει διάρκεια ότι έρθει κ ένα σωρό άλλοι παράμετροι που μόνο λίγα 24ωρα πριν φαίνονται.
      Λυπάμαι πάρα πολύ που κάποιοι προγνώστες-μετεωρολόγοι εξαπολύουν από τα ΜΜΕ ένα κάρο δηλώσεις για το μεγαλύτερο κύμα ψύχους για φέτος κ η Αττική θα θαφτεί στα μείων κ γενικά προγνώσεις χωρίς καμία έστω ένδειξη για κάτι τέτοιο.
      Ήθελα να ήξερα που τα βλέπουν όλα αυτά που εμείς οι υπόλοιποι δε μπορούμε να τα δούμε για 10 κ 15 ημέρες μετά.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες Φώτη είμαστε εντάξει. Όταν ακούς χιόνια στα πεδινά δεν είναι καλά τα πράγματα για εμάς (για καλά χιόνια στα ορεινά της ΒΔ χώρας).

      Διαγραφή
    5. Τελικά όντως ο αντικυκλωνας δεν αφήνει το χαμηλό να ανέβει όσο βορειότερα φαινόταν στην τρέχουσα αλλαγή.. Χρήστος Αίγιο

      Διαγραφή
  7. Αυτό που λείπει από το καιρικό μενού είναι κάνα 2 καλά δυτικά συστήματα για να δώσουν καλά νερά και χιόνια στην Πίνδο. Εμείς εδώ στην δυτική Ελλάδα έχουμε να δούμε καλά νερά από παραμονές Χριστούγεννων (από το "αβάπτιστο" μωρο"!) Λίγη βροχή είχαμε μόνο το περασμένο Σάββατο, ίσα να ποτίσει! Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τις 20 φίλε Αχιλλέα η κυκλοφορία που θα επικρατήσει με τα συστήματα να έρχονται από την κεντρική πια Ευρώπη είναι πολύ πιθανόν κ εμείς οι δυτικοί να δούμε κάποια φαινόμενα αλλά κ χιόνια στα ορεινά ημιορεινά.
      Έτσι έχει δείξει η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια που παρατηρώ πως κινούνται τα συστήματα το χειμώνα κ πια διάταξη συνήθως μας ευνοεί.
      Για λεπτομέριες όμως κ τι ακριβώς θα συμβεί είμαστε πολλές μέρες πριν κ η κάθε αναλυτική περιγραφή μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο.
      Νομίζω σε 5 με 6 μέρες από τώρα θ' αρχίσει να ξεκαθαρίζει η γενική τάση του καιρού στη χώρα μάς για το τελευταίο 10ήμερο.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Χθες το πρωί έμεινα άφωνος ανοίγοντας τα διάφορα ειδησιογραφικά portals, στα οποία διάβασα για την επερχόμενη ψυχρή εισβολή 24-27/01, η οποία θα είναι και η χειρότερη της φετινής χρονιάς! Άφωνος γιατί το προηγούμενο βράδυ, όταν και ασχολήθηκα με το αγαπημένο μου σπορ του... web-zapping στα πολυάριθμα καιρικά sites με μοντέλα, αναλύσεις και προβλέψεις, δεν είχα δει πουθενά κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα για μια στιγμή ότι με τα βραδινά τρεξίματα τους ο τζίφος, ο Ευρωπαίος και τα Γαλλάκια θα έκαναν κωλοτούμπα και θα άλλαξαν τις προβλέψεις τους. Αμ δε...

    Και μετά θυμήθηκα το πολύ πρόσφατο post του δασκάλου (http://ziakopoulos.blogspot.com/2020/01/blog-post_54.html) με τίτλο "Η κατάρα του να είσαι μετεωρολόγος". Δάσκαλε, πρέπει (μαζί με τους πιο καλούς μαθητές σας) να πάρετε βέργα και να επαναφέρετε στην τάξη όλους τους... wannabe, γιατί τελικά πάλι εσάς θα δείχνει ο κόσμος που δεν γνωρίζει και δεν παρακολουθεί τα του καιρού, όπως κάνουμε εμείς οι ψυχάκηδες :-)

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου αν αναφερεσαι στον συγκεκριμενο μετεωρολογο που ανεβασε στο προσωπικο του λογαριασμο μια προβλεψη θα θεις οτι δεν λεει αυτα τα τραγικα που εγραψαν κ εκανε κ διευκρινηση ο ανθρωπος! τα διαφορα site τα παιρνουν κ τα φουσκωνουν!εκτος αν εννοεις αυτα!επισης αναφερει οτι ειναι μια μακροπροθεσμη προβλεψη κ οχι κατι σιγουρο!Κλεινοντας να σου πω οτι λαθος στις προβλεψεις κανουν ολοι ! Κ ο κ.Ζιακοπουλος θα εχει κανει λαθος κ οποιοσδηποτε αλλος "καλος" μετεορολογος! Αυτο π εχω πει κ γω στο παρελθον ειναι πως οταν γινεται λαθος εκτιμηση 1-2 μερες πριν κ οχι 10 αυτο π θα επρεπε να κανουν οι μετεορολογοι ειναι να ριχνουν κ λιγο το φταιξιμο κ προς τουσ ιδιους περα απο ολους τους αλλους παραγοντες!Φιλικα παντα κ με εκτιμηση προς το site κ στο χρονο π αφιερωνουμε με σκοπο την ενημερωση!

      Διαγραφή
    2. Μεγάλη ευθύνη έχουν, όμως, Χρήστο και τα ΜΜΕ που παρουσίασαν σχεδόν σαν επίσημη πρόγνωση την ανάρτηση - προσωπική εκτίμηση - ενός μετεωρολόγου στη σελίδα του στο Facebook. Είναι κάτι που κάνουν και σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, διάφορα σάιτ παρουσιάζοντας τις προσωπικές απόψεις κάποιων σαν γεγονότα και ειδήσεις. Είναι η δημοσιογραφία του copy paste. Συγκριτικά, η μετεωρολογία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο με έγκυρες και έγκαιρες ως επί το πλείστον προγνώσεις.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βαγγέλη, τη διάβασα την ανάρτηση του εν λόγω προγνώστη-παρουσιαστή δελτίου καιρού. Φυσικά και δεν έγραψε ποτέ για -12 βαθμούς στην Αττική (για αυτό και έκανε διευκρίνηση σήμερα). Αλλά "βιάστηκε" να γράψει μια εκτίμηση-πρόγνωση 12 ημέρες πριν (!!!), όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και 1-2 ημέρες πριν στην μετεωρολογία μπορεί να είναι ακόμα όλα ρευστά.

      Φίλε ανώνυμε (κάτι που δεν θα καταλάβω με το φτωχό μου μυαλό ποτέ, τόσο δύσκολο είναι να μπει ονοματεπώνυμο στο τέλος του κάθε σχόλιου;), όλοι κάνουν λάθη, κανείς δεν είναι άσφαλτος (που είχε πει και η Άντζελα). Αλλά από καταξιωμένους μετεωρολόγους δεν θα δεις ποτέ να ανεβάζουν ανάρτηση (έστω και εκτίμηση καιρού από τα πιθανολογικά μοντέλα) για 12 ημέρες μετά ή και [αραπάνω. Μπορεί ίσως να μιλήσουν για εκτίμηση τάσης, αλλά ακόμα και αυτό το αποφεύγουν, ακριβώς γιατί πολλά sites περιμένουν πώς και πώς να παρουσιάσυν βαρύγδουπες ειδήσεις, με την απαραίτητη πάντοτε δόση διαστέβλωσης και σάλτσας (στο βωμό των likes).

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  9. Σήμερα σε κάποια καφετέρια ο διπλανός μου είπε θα έρθει μεγαλη κακοκαιρία και μάλιστα λένε θα φτάσει στους-12 βαθμούς στην Αθήνα!!! Δεν κρατήθηκα και του λέω αυτη η θερμοκρασία ειναι στα 1500 μέτρα οχι για την πόλη...δεν ξέρω μου απάντησε εγω αυτο άκουσα.Τελικά το 2015 στα "καπιταλ κοντρολ" ήμαστε πιο λογικοί απ ότι τώρα με τον καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή