Ξεροβόρι, άγνωστο ως πότε!




3 σχόλια:

  1. Εντύπωση προκαλούν οι μόλις 10 βαθμοί - χωρίς φαινόμενα - με μόνο 5 Beaufort. Στη θάλασσα θα είναι 6-7 b., βέβαια.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λόγω της κλιματικής αλλαγής εκφράζονται φόβοι ότι πέθαναν περίπου 1 εκ. θαλασσοπούλια της οικογένειας "αλκίδες", που δεν μπορούσαν να βρουν τροφή, εξαιτίας των πολύ θερμών νερών του Ειρηνικού, όπως αναφέρει το Skynews. Oι θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ καλοκαιριού του 2015 και άνοιξης του 2016, με τα πουλιά να ξεβράζονται στις ακτές της Βόρειας Αμερικής, θύματα και αυτά του Ελ Νίνιο, που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική, τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, προκαλώντας ξηρασία στη Βενεζουέλα και την Αυστραλία και σφοδρές βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

    Το Ελ Νίνιο δημιούργησε μία ζώνη 1.000 μιλίων στον ωκεανό, όπου τα νερά ήταν θερμότερα κατά 3 με 5 βαθμούς από ό,τι συνήθως, καταστρέφοντας τη θαλάσσια πανίδα από τις γαρίδες μέχρι τους θαλάσσιους λέοντες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον 62 χιλιάδες αλκίδες (συγγενικό είδος της μεγάλης άλκας, που ήταν θαλασσοπούλι που δεν πετούσε και έχει εξαφανιστεί) βρέθηκαν νεκρές ή, ετοιμοθάνατες στις ακτές, λόγω έλλειψης τροφής.

    Ειδικά στην Αλάσκα υπήρχαν 4.600 κουφάρια ανά χιλιόμετρο, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα θαλασσοπούλια που τελικά χάθηκαν ήταν 1 εκατομμύριο, διότι με τη μείωση των ενήλικων δεν γεννήθηκαν νεοσσοί και οι αποικίες τους εκφυλίστηκαν, τουλάχιστον τα αμέσως επόμενα χρόνια του κύματος καύσωνα. Παρόμοιο φαινόμενο με τα νερά να θερμαίνονται ανοιχτά της Ουάσινγκτον και να κινούνται προς τον κόλπο της Αλάσκας παρατηρήθηκε και πρόσφατα.
    https://news.sky.com/story/one-million-birds-feared-dead-due-to-blob-heatwave-in-pacific-11909802

    Να είχαμε αυτά τα θερμά νερά και στο Θυμάρι, καλά θα ήταν. Την Παρασκευή, πάντως, εισέπραξα και χειροκρότημα, βγαίνοντας από τα κρυστάλλινα νερά, με θυελλώδη βοριά και πυκνή συννεφιά (στρατόμορφα νέφη) στη δαντελένια ακρογιαλιά. "Μπράβο ρε θηρίο" μου είπε το παιδί που έχει την καντίνα στην παραλία με τις ομπρέλες, αλλά μάλλον ήμουν γατάκι και όχι λιοντάρι με τη βουτιά τηλεγράφημα που έκανα.

    Έχει παραγίνει, πάντως, το κακό με αυτή την εμμονή των βοριάδων στη νότια Αττική. Αλλά αυτή είναι η κλιματική αλλαγή. Για αυτό και δεν πρέπει να χαίρεται κανείς που κάνει "ζέστη" στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τη βορειοδυτική Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για κάποιες πρόσκαιρες ψυχρές εισβολές στη νοτιοανατολική Ελλάδα. Γιατί έτσι μακροπρόθεσμα απορρυθμίζεται περαιτέρω το παγκόσμιο κλίμα. Για όσους χαίρονται, λοιπόν, ισχύει αυτό που λένε, "το τυρί το βλέπει, τη φάκα δεν τη βλέπει"...
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ως και -6 βαθμούς Κελσίου αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο 18-19/1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιεί το Skynews. Προειδοποιήσεις απηύθυνε και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας λόγω του παγετού (θερμοκρασίες υπό του μηδενός), ενώ θα μείνουν ανοιχτά και τα κέντρα για τη φιλοξενία αστέγων στο Λονδίνο. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέλθουν, ωστόσο, στους 6 με 8 βαθμούς και το Σάββατο 18/1 και την Κυριακή 19/1 και δεν προβλέπονται βροχές.

    Τη νύχτα, όμως, λόγω της ξαστεριάς θα επικρατήσει παγετός, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -6 και -7 βαθμούς, σύμφωνα με την παρουσιάστρια του καιρού στο Sky Isobel Lang. Θα παρατηρηθεί επίσης και ομίχλη, ενώ η Κυριακή θα είναι ηλιόλουστη με εξαίρεση κάποια σύννεφα που θα φέρουν στη δυτική Ιρλανδία και τη Σκωτία οι δυτικοί άνεμοι. Και μετά το Σαββατοκύριακο θα διατηρηθεί, εξάλλου, ο ξηρός καιρός, αλλά θα έχει περισσότερη συννεφιά και ομίχλη. Η πτώση της θερμοκρασίας οφείλεται στη θύελλα Brendan που προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος στο Ηνωμένο Βασίλειο με ανέμους 80 μιλίων την ώρα.

    Ο κρύος καιρός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με αυτόν του περασμένου μήνα, όταν καταγράφηκε και θερμοκρασία 18,7 βαθμών στις 28 Δεκεμβρίου (μία θερμοκρασία που ολόκληρο χειμώνα στην Ελλάδα δεν πιάσαμε ούτε μία φορά). Η δεκαετία ήταν η θερμότερη, όπως και η τελευταία πενταετία, από το 1850 που τηρούνται αρχεία.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-brace-yourself-for-plunging-temperatures-this-weekend-11911308

    Το θέμα είναι, άλλο, βέβαια. Ότι και ο "κακός" καιρός της Βρετανίας είναι καλύτερος πια από της Ελλάδας, αφού σήμερα στη νότια Αττική είχαμε 8-9 βαθμούς στα χαρτιά με τον βοριά και τη συννεφιά. Και αυτό το ξεροβόρι μου έφερε και ξερόβηχα στη δαντελένια - ναι, και του Φαλήρου - ακρογιαλιά. Mε τα πανέμορφα χελιδόνια της θάλασσας να δίνουν κουράγιο και παρηγοριά πριν από μία ακόμα παγωμένη βουτιά. Κρίμα που ενώ ακόμα και στον Μπάτη είχε το Σάββατο τόσο καθαρά νερά, να μπορείς να τα απολαύσεις μόνο για λίγα λεπτά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή